Vrijwilligers van de politie spelen een situatie na.
Vrijwilligers van de politie spelen een situatie na. Foto: Trudy Kroese

Senioren krijgen informatie over veiligheid

In het gemeentehuis is donderdag een informatiebijeenkomst gehouden over ouderen en hun financiële veiligheid.

DIEMEN Veel mensen regelen hun financiën met behulp van hun computer, mobiele telefoon of tablet. Dat is handig, maar er zitten ook nadelen aan. Met name ouderen zijn dikwijls de dupe van kwaadwillenden.

Om ouderen op de risico's te wijzen organiseerden de gemeente, Diemenvoorelkaar, Rabobank Amsterdam, de politie Diemen/Ouder-Amstel en het Diemer Notariaat donderdagmiddag een informatiebijeenkomst in de trouwzaal van het gemeentehuis. De bijeenkomst trok veel belangstellenden.

Namens het wijkteam van de politie Diemen/Ouder-Amstel waren de wijkagenten Natalie Blokland (Diemen-Noord) en Miranda Verrips (Ouder-Amstel) aanwezig. Twee oudere vrijwilligers van de politie voerden twee sketches op die in het teken stonden van zaken die regelmatig voorkomen.

Sketches

De sketches: een man in een jasje van TNT Post belde bij een vrouw aan en vertelde dat hij een pakket voor haar had. Hij wist haar naam, adres en postcode te noemen. Terwijl de vrouw niets had besteld besloot zij het postpakket toch aan te nemen. De man vertelde haar dat er voor het pakket helaas 25 eurocent te weinig aan porto was betaald en of de vrouw dat bedrag wilde voldoen door te betalen via het pinapparaat dat de man bij zich had. De vrouw wilde de man terwille zijn en gaf haar pinpas aan de man, die deze in het pinapparaat schoof. De vrouw voerde haar pincode in en betaalde de 25 eurocent. Vervolgens liet de man de pinpas van de vrouw 'per ongeluk' vallen, pakte die van de grond en wisselde de pinpas stiekem om. Het gevolg was dat de man in het bezit was van de pinpas én de pincode van de vrouw. Met alle gevolgen van dien.

Even later werd opnieuw een sketch gespeeld. Ditmaal deed de vrouw de deur niet open, maar stond de man met het postpakket te woord terwijl de deur met een ketting op de kierstand stond. Zij zei geen pakket te verwachten en maakte de man duidelijk dat hij het pakket maar naar een postkantoor moest brengen. Zij zou het pakket daar later ophalen. Hoewel de man bleef aandringen, volhardde de vrouw in haar besluit. De man vertrok na verloop van tijd met het pakket in de hand. "Veel oudere mensen vinden een dergelijk optreden onbeleefd. Maar weet u wie onbeleefd is? De man die het postpakket wil afgeven", vertelde de vrouw die de sketch speelde aan de aanwezigen.

Met behulp van sketches worden onveilige situaties duidelijk

Legitimatie

Het komt weleens voor dat er mensen aan de deur komen die aangeven dat zij agenten in burger zijn. Natalie Blokland en Miranda Verrips legden uit dat alle mensen van de politie zich altijd legitimeren. Daarnaast waarschuwden zij de aanwezigen ervoor om als mensen van bijvoorbeeld een bedrijf aan de deur komen altijd om een legitimatie te vragen en in geval van twijfel meteen telefonisch contact met het bedrijf op te nemen.

Internet

Een personeelslid van de Rabobank Amsterdam gaf de aanwezigen handige tips over hoe zij kunnen voorkomen dat zij slachtoffer worden van criminaliteit via internet. Zij vertelde over methoden die criminelen gebruiken om achter persoonlijke informatie van mensen te komen. Zij vragen vaak per e-mail om persoonlijke gegevens. Een bank zal echter nooit per e-mail of telefonisch om inloggegevens of een pincode vragen. Onbetrouwbare e-mails dienen niet te worden geopend, maar te worden verwijderd. Bij elke twijfel dient onmiddellijk telefonisch contact te worden opgenomen met de bank.

Zij legde ook uit hoe je veilig kunt pinnen: de pinpas dient afgeschermd te worden zodat niemand kan meekijken en de pincode dient nooit met iemand te worden gedeeld.

Diemenvoorelkaar

Amarens te Nijenhuis hield een presentatie over de diensten van Diemenvoorelkaar. Diemenvoorelkaar is een initiatief van de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en bestaat uit twee onderdelen. Diemenvoorelkaar ondersteunt ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking door middel van praktische diensten en persoonlijke ondersteuning. Dit gebeurt door de Buurthulpdienst van Diemenvoorelkaar.

Zij vertelde ook over de website van Diemenvoorelkaar (www.diemenvoorelkaar.nl), de website voor hulpvragen en hulpaanbod en voor sociale contacten. Mensen die bijvoorbeeld hobby's of interesses willen delen en gezamenlijk leuke dingen willen doen kunnen elkaar vinden via Diemenvoorelkaar.nl. De website is bedoeld voor alle inwoners van Diemen.

Wettelijke mogelijkheden

Notaris Peggy Mokkum van Diemer Notariaat gaf informatie over de wettelijke mogelijkheden van bescherming en de zaken die mensen zelf kunnen regelen. De wetgever biedt de volgende mogelijkheden om iemand die niet (meer) wilsbekwaam is, te beschermen.

Ook aandacht voor Diemenvoorelkaar en wettelijke zaken

Bewind: het vermogen wordt onder bewind gesteld, een bewindvoerder wordt benoemd door de rechter. Curatele: de persoon wordt onder curatele gesteld, een curator wordt benoemd door de rechter. Mentorschap: ten aanzien van zorg en gezondheid wordt een mentor benoemd door de rechter.

Voor bovenstaande zaken is tussenkomst van de rechter nodig. Er zal ook jaarlijks rekening en verantwoording aan de rechter moeten worden afgelegd. Verder is voor ingrijpende rechtshandelingen, zoals het verkopen van een woning en het doen van een schenking, de toestemming van de rechter nodig. Door het opmaken van een notariële volmacht of levenstestament kunnen mensen de gang naar de rechter voorkomen.