Joop Tertaas voor Het Wapen van Diemen, waar hij vier jaar geleden voor het eerst aan een talentenjacht meedeed.
Joop Tertaas voor Het Wapen van Diemen, waar hij vier jaar geleden voor het eerst aan een talentenjacht meedeed. Foto: Trudy Kroese

Zanger Joop Tertaas heeft een grote passie voor muziek

Joop Tertaas (72) ontdekte pas op latere leeftijd zijn zangtalent. Hij timmert de laatste jaren nadrukkelijk aan de weg. Hij is op zaterdag 29 juni een van de artiesten die optreden tijdens het Zomerfestival van Het Wapen van Diemen. In mei was hij te zien in het programma 'All Together Now' van RTL4 en onlangs in het programma 'Thank You For The Music' op RTL6.

DIEMEN Joop Tertaas werd op 13 januari 1947 geboren in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam. Hoewel hij nog steeds verknocht is aan de buurt waar hij opgroeide en er regelmatig vertoeft, is hij sinds 1958 inwoner van Diemen.
Tertaas: "Mijn vader had een ijssalon in de Nieuwmarktbuurt. Die zaak was min of meer het clubhuis van voetbalclub BPC. Die club bestaat niet meer. Ik heb een prettige jeugd gehad in de Nieuwmarktbuurt. Ik kreeg later een zus en een broer. Mijn ouders vonden dat de buurt achteruitging. Wij zijn in 1958 naar het Oranjeplantsoen in Diemen verhuisd. Ik ging toen naar de Dallingaschool. Daarna ben ik naar de mulo in Amsterdam gegaan."

Sleutelmaker

Na de mulo ging hij aan de slag als sleutelmaker op het Haarlemmerplein. Daarna werkte hij in de groothandel voor gereedschap van zijn vader. Joop en zijn broer namen die zaak later over. Joop stapte later uit de zaak en startte een bedrijf in de detacherings- en uitzendbranche. Dat bedrijf heeft hij in 1988 verkocht.

Zorg

Tertaas kwam in 2001 bij toeval in contact met de zorg. Toen zijn vader op sterven lag, merkte hij dat het heel moeilijk was om zorg aan huis te krijgen. Samen met een compagnon richtte hij thuiszorgorganisatie Stichting Zonzorg Nederland op. "Mijn zoon Jerry is bestuursvoorzitter en ik ben adviseur bij Stichting Zonzorg Nederland. Daarnaast ben ik lid van de raad van toezicht van Happy to Move. Dat is een organisatie voor buitenschoolse opvang voor kinderen met een beperking. Dat werk bij Happy to Move kost mij een dag per week", aldus Tertaas.

Amsterdamse humor

Joop Tertaas kwam min of meer toevallig met de muziek in aanraking

Tertaas geniet van het leven. Hij is een man met typisch Amsterdamse humor. Hij vertelt graag grappen en anekdotes. Hij sport diverse keren per week om zijn conditie op peil te houden. Hij kwam min of meer toevallig met de muziek in aanraking. "Wij zijn veertig jaar lang op wintersport gegaan naar het plaatsje Filzmoos in Oostenrijk. Ik ben ereburger van die plaats. Als je er maar lang genoeg komt, word je vanzelf ereburger. Ik zong daar altijd karaoke in de bar Happy Filzmoos, maar dat stelde niet echt veel voor."

Talentenjacht

Joop en zijn vrouw Wil zijn vaste bezoekers van Het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid. "Daar werd vier jaar geleden een talentenjacht georganiseerd. Er waren te weinig kandidaten en Natasha Verheij van Het Wapen van Diemen vroeg mij om mee te doen. Dat heb ik toen gedaan. Ik heb de finale net niet gehaald. Zangeres Sasja Brouwers maakte deel uit van de jury. Zij zag wel iets in mij. Zij vertelde dat zij mij op 68-jarige leeftijd niet meer tot een goede zanger kon maken, maar mij wel veel kon leren: het halen van bepaalde noten en een goede timing."

Toen zij in de studio van Sasja bezig waren, stapte Bram Koning binnen, componist van onder meer hits van André Hazes junior. Hij zag wel iets in het duo en het gevolg was dat Sasja en Joop de cd 'Some Old, Some New' opnamen. "Op die cd staan duetten van Sasja en mij, een beetje in de sfeer van Amy Winehouse en Tony Bennet."

Zomerhit

Enkele maanden geleden bracht Joop de single 'Waar blijft de tijd' uit en tijdens het Zomerfeest van Het Wapen van Diemen op 29 juni is de release van zijn nieuwste single 'Ik pluk elke dag', geschreven door Bram Koning. "De single 'Waar blijft de tijd' gaat over de Nieuwmarktbuurt en ik verwacht dat de single 'Ik pluk elke dag' een zomerhit wordt."

Met Sasja Brouwers nam Joop Tertaas een cd op met duetten.