Aanhoudend wisselvallig, zaterdag veel wind

Na de koele mei is juni in zomerse sfeer van start gegaan. Blikvanger op de weerkaart is een diep naar het zuiden ontwikkeld gebied van lage luchtdruk tot boven de Britse eilanden, een zogenaamde hoogtetrog. De stroming is dan zuid tot zuidwestelijk. De grens tussen koele en warme lucht (polaire front) ligt dichtbij en schuift heen en weer. Het weer is zeer wisselend.

Vrijdag + het pinksterweekeinde

Vrijdag schijnt eerst de zon. Stilaan volgt er meer bewolking met kans op een onweersbui. Bij een stevige zuidoostenwind wordt het circa 24 °C. Zaterdag klaart het weer geleidelijk op met vooral in de ochtend nog kans op een bui. Het wordt 18 °C. Er staat een krachtige tot harde zuidwestenwind. Ook de pinksterdagen laten een mix zien van zon en wolken met soms een bui. Zondag blijft het vrijwel droog. De zuidwestenwind neemt af tot matig. Het wordt 19 à 20 °C.

Trend na het pinksterweekeinde

Een uitloper van het Azorenhogedrukgebied breidt zich uit naar de Britse Eilanden of het Noordzeegebied. In de loop van de week neemt de buienkans verder af tot 30%. De maximumtemperatuur is afhankelijk van de exacte positie van het hoog, maar ligt eerst rond 20 °C.

Weetje

Met een gemiddelde temperatuur van 11,7 °C tegen een langjarig gemiddelde van 13,1 °C verliep mei dit jaar koel. Vorig jaar was mei recordwarm met gemiddeld 16.4 °C. Mei was dit jaar ook droog. Er viel 35 mm neerslag, tegen 65 mm normaal (vorig jaar 45 mm). Mei was vrij zonnig met 225 zonuren (210 uren = normaal). Vorig jaar mei scheen de zon 285 uren.