Excuses Roemeense ambassadeur aan Diemen

DIEMEN De Roemeense ambassadeur Brânduşa Predescu heeft in een brief aan burgemeester Erik Boog excuses aangeboden aan de gemeente Diemen voor de gang van zaken rondom het Roemeense stembureau in Diemen op zondag 26 mei.

Op die dag organiseerden de Roemeense autoriteiten verkiezingen in diverse gemeenten in Europa. Omdat het ging om Roemeense verkiezingen waren de Roemenen zelf verantwoordelijk voor de locaties en faciliteiten. Ook de Roemeense wetgeving was van kracht. Omdat de Roemeense autoriteiten het niet goed georganiseerd hadden, stonden Roemenen uren in de rij om te stemmen en konden vele Roemenen die in de wachtrij stonden na sluiting van het stembureau, helemaal niet stemmen.

Bedankt

De Roemeense ambassadeur heeft haar excuses aangeboden voor hun slechte organisatie en de situatie die daardoor ook in Diemen is ontstaan. De ambassadeur bedankt de gemeente ook voor de hulp die Diemen vervolgens bood aan de Roemenen die wilden stemmen.

De president van Roemenië heeft inmiddels aangekondigd een commissie te vormen die ervoor moet zorgen dat bij toekomstige verkiezingen er voldoende stemlocaties en faciliteiten in Europa zijn, zodat alle Roemenen in het buitenland hun stem wel goed kunnen uitbrengen. Ook hebben de ministeries van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken van Nederland aangegeven de Roemenen te willen ondersteunen bij een betere organisatie.


Ontheffing Nuijens

DIEMEN De fractie van Leefbaar Diemen laat weten dat zij in de veronderstelling verkeerde dat wethouder Jorrit Nuijens al in Diemen woonde.

De oppositiepartij stemde als enige partij tegen het voorstel van het college van B en W om de wethouder opnieuw voor een jaar ontheffing te verlenen om in Diemen te wonen.

Nuijens benadrukte dat hij nooit heeft gezegd dat hij in Diemen woont. Wel is hij intensief op zoek naar passende woonruimte in Diemen, maar de krapte op de woningmarkt speelt ook hem parten.