Gemeente trekt geld uit voor nieuwe sporthal naast Sporthal Diemen.
Gemeente trekt geld uit voor nieuwe sporthal naast Sporthal Diemen. Foto: Oscar Borghardt

Gemeente vangt klap Rijk op, en handhaaft ambities

Gemeenten in Nederland krijgen dit jaar minder geld van het Rijk dan vorig jaar was aangekondigd. Diemen kiest er echter niet voor om plotseling te bezuinigen.

DIEMEN Het college van B en W in Diemen kiest ervoor om vast te houden aan de ambities uit het vorig jaar gesloten programma-akkoord. De gemeente blijft daarom ook dit jaar doorgaan met het op peil houden en verbeteren van sociale voorzieningen. Ook belangrijke investeringen in voorzieningen voor iedereen, zoals brede scholen en een nieuwe sporthal, blijven overeind. Ook op de vorig jaar gereserveerde financiële ruimte voor een stevige inzet op duurzaamheid wordt niet beknibbeld.

Dit staat in de kadernota waarover de gemeenteraad in juli een besluit neemt. Het betreft hier dus een voorstel van het college van B en W aan de gemeenteraad.

Toch is er niet voor iedereen goed nieuws. Als gevolg van een correctie op de WOZ-waarde van de woningen stijgt de onroerendzaakbelasting (ozb). Alleen eigenaren van woningen betalen onroerendzaakbelasting.

Financieel moeilijker

Het college van B en W verwacht dat Diemen het op termijn financieel moeilijker krijgt. Dit valt af te leiden uit de Kadernota 2020.

In november stelt de gemeenteraad de programmabegroting voor het volgende jaar vast. In de aanloop daar naartoe doet het college in juni door middel van een kadernota een voorstel aan de gemeenteraad. Deze kadernota heeft dan ook betrekking op 2020. In dit stuk worden er bedragen gekoppeld aan de uitvoeringsprogramma's van het coalitieakkoord, nieuwe ontwikkelingen (rijkstaken, wetgeving, groei van Diemen) en investeringen. Ten slotte geeft de kadernota ook inzicht in de verwachtingen voor de langere termijn. Hieruit blijkt dan of het college van B en W financieel kan uitkomen op een sluitende begroting voor 2020 of maatregelen moet nemen. Voor 2020 springen er diverse zaken uit: meer inzet op veiligheid, Scheerlicht en samenwerking met hulpverleners. Het ambitieniveau voor het programma Veilig wordt hoger. De ambtelijke capaciteit voor dit domein wordt vergroot. Het project-Scheerlicht, de succesvolle aanpak aan de hand van zogenaamde 'niet-pluisadressen', wordt structureel.

College: 'De afvalscheiding in Diemen is belabberd'

Ook komt er in het plan van aanpak extra inzet op het zo goed mogelijk aansluiten van zorg- en hulpverleners, zodat zo breed mogelijk naar de vaak complexe problematiek kan worden gekeken.

De forse toename van het aantal inwoners en het aantal meldingen en vragen op het gebied van veiligheid, gebruik van openbare ruimte en overlast leiden ook tot extra inzet.

Sociale voorzieningen op peil

In 2018 waren in Diemen voor het eerst sinds jaren overschrijdingen te zien binnen het sociaal domein. Met name de jeugdzorg is - net als in nagenoeg alle gemeenten in Nederland - een financieel zorgenkind.

Dit betekent dat de begroting voor 2020 hierop aangepast moet worden. Het Rijk komt met extra middelen voor de specialistische jeugdzorg. Naar verwachting zijn die extra middelen onvoldoende. Het college kiest voor het bijpassen van het verschil. Het programma Leefomgeving en Klimaat omvat een aantal nieuwe ontwikkelingen. De gemeente Diemen moet in beeld brengen wat en hoe ze bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen die zijn vastgesteld in het regeerakkoord. Daarom worden nu stappen gezet richting een Regionale Energie Strategie (RES) voor het duurzaam opwekken van elektriciteit en warmte. Volgend jaar wordt ook in Diemen op buurt- en wijkniveau gewerkt aan een 'transitievisie warmte'. Hierin komen voorstellen om op een verantwoorde manier te voldoen aan de wettelijk verankerde eis om in 2050 aardgasvrij te zijn.

Afvalscheiding

Een ander punt van duurzaamheid is de afvalscheiding: die in Diemen is belabberd. De gemeente werkt nu aan wijkgericht beleid. De financiële consequenties van de RES en de transitievisie warmte hangen nog af van het vast te stellen Klimaatakkoord. Voor het terugdringen van restafval investeert het college 450.00 euro, gespreid over drie jaar.

Investering in sporthal

Vanaf 2021 investeert het college in de bouw van een nieuwe sporthal op de plek van de voormalige blaashal en naast de huidige sporthal Diemen. De nieuwe sporthal komt op een deel van het terrein van handbalvereniging SV Zeeburg te liggen. De nieuwe sporthal en sporthal Diemen worden samengevoegd en er worden maatregelen op het gebied van duurzaamheid genomen. Mede daardoor pakt het project wel duurder uit: circa 7 miljoen euro. Ook wordt er geïnvesteerd in een nieuwe brede school, inclusief een gymzaal, in nieuwbouwwijk Holland Park. Deze investering is geraamd op 14 miljoen euro.

Ozb gaat omhoog

Lastenverzwaring voor de inwoners wordt alleen voorzien voor eigenaren van woningen. Diemen heeft te maken met een stijging van ruim 15% van de WOZ-waarde van woningen. Dat is dubbel zo hoog als het landelijk gemiddelde.

Gemeenten, zoals Diemen, die te maken hebben met een bovengemiddelde stijging van de WOZ-waarde krijgen te maken met een nadelig effect op de hoogte van de rijksbijdrage die wordt ontvangen.

Het Rijk trekt namelijk de ozb-inkomsten van de gemeente af van de rijksbijdrage. De ozb-korting van het Rijk is 3,2 miljoen euro en de ozb-inkomsten bedragen 3,5 miljoen euro. De verwachting is dat de waardestijging van de woningen in Diemen blijft doorzetten Er is echter een risico dat de ozb-inkomsten op termijn lager zijn dan de ozb-korting op de rijksbijdrage. Om dit effect te corrigeren ziet het college zich genoodzaakt het tarief voor de onroerendzaakbelasting in 2020 te verhogen met 5%.