Lange rijen bij stembureau voor Roemenen

Vervolg van voorpagina.

Burgemeester Boog: "De Roemeense wet zegt namelijk dat alleen mensen die aanwezig zijn in het stembureau na sluiting nog mogen stemmen, niet de mensen die nog in de rij staan. Daarnaast hebben de Roemeense autoriteiten er niet voor gekozen om de stembureaus langer open te laten zijn."

Boog heeft zondag contact gehad met de Roemeense ambassadeur en haar om versterking van hun organisatie gevraagd, zodat het stemproces versneld kon worden, zodat iedereen haar of zijn stem kon uitbrengen. "Daarnaast heeft de gemeente extra faciliteiten en toezicht geregeld. Uiteindelijk konden echter honderden mensen die naar Diemen waren gekomen hun stem niet uitbrengen. Dit is in vele andere steden in Europa ook gebeurd. Dat is uit democratisch oogpunt een zeer kwalijke zaak: iedereen die wil stemmen moet dat kunnen doen! Ik heb mijn grote ongenoegen over de gang van zaken aan de ambassadeur overgebracht", aldus Boog.

Verloren stem

De burgemeester en zijn vrouw Wahida hebben zondag met veel Roemenen gesproken die bij het stembureau in Diemen-Zuid stonden te wachten. De Roemenen gaven aan dat er bewust te weinig stemlocaties en onvoldoende faciliteiten beschikbaar waren, zodat de stem van velen verloren is gegaan.

Boog heeft de indruk dat de opstelling van de gemeente ook heeft voorkomen dat de situatie in Diemen-Zuid is geëscaleerd. Dit is een verschil met de situatie in Den Haag. Daar klommen Roemenen die hun stem niet konden uitbrengen over de hekken van de Roemeense ambassade. De mobiele eenheid moest er aan te pas komen om de orde te herstellen.

Boog: "Als democraat in hart en nieren gaat mij dit zeer aan het hart. Het democratische proces wordt zo veel geweld aangedaan. We zijn zondag bij het stembureau aanwezig geweest om iedereen die wilde gaan stemmen een hart onder de riem te steken. We hebben aangegeven de emoties en frustraties van iedereen zeer te begrijpen. We hebben er heel veel respect en bewondering voor dat mensen uren hebben gereisd en uren in de rij hebben gestaan om te kunnen stemmen." Boog wordt inmiddels via social media overspoeld door dankbetuigingen van Roemenen aan de gemeente Diemen.