Werkzaamheden aan de tramrails.
Werkzaamheden aan de tramrails. Foto: Trudy Kroese

Werkzaamheden Oost-West As zijn in volle gang

DIEMEN Er wordt hard gewerkt aan de Oost-West As tussen de rotonde op de Muiderstraatweg en het kruispunt bij de Diemerbrug.

DIEMEN De afgelopen 2,5 week is het tracé van lijn 19 tussen de rotonde en het kruispunt bij de Diemerbrug vervangen: er werd eerst een nieuw betonbed aangelegd en daarna werden er nieuwe tramrails gelegd. Ook zijn er nieuwe bovenleidingen en verlichting aangebracht. Tram 19 wordt tot en met vandaag in Diemen vervangen door bus 19. Op vrijdag 17 mei rijdt de tram weer in Diemen.

De haltes in beide richtingen ter hoogte van de Nicolaas Lublinkstraat zijn met onmiddellijke ingang niet meer in gebruik. Met ingang van zaterdag 1 juni stopt lijn 19 ook niet meer op de haltes op de Hartveldseweg ter hoogte van de Schoolstraat.

Binnenkort worden er op de Hartveldseweg tussen de Ouddiemerlaan en de Burgemeester Bickerstraat in beide richtingen tramhaltes aangelegd. Die worden op 1 juni in gebruik genomen. De haltes komen in de plaats van de haltes bij de Nicolaas Lublinkstraat en de Schoolstraat. De omleiding van bus 44 in de richting van Diemen-Noord duurt tot en met 14 juni. De bus slaat tot die tijd bij de Diemerbrug linksaf en stopt vervolgens bij de tijdelijke haltes op de Hartveldseweg ter hoogte van de Schoolstraat, de Arent Krijtsstraat en het Wilhelminaplantsoen en rijdt vanaf de halte voor het gemeentehuis naar Diemen-Noord. Van 1 juni tot en met 14 juni stopt bus 44 dus nog wel bij de Schoolstraat, lijn 19 niet meer. Vanaf 15 juni rijdt bus 44 in de richting van Diemen-Noord weer de reguliere route en stopt dan ook op de nieuwe halte op de Hartveldseweg.

Wethouder Scholten: "Er wordt nu gewerkt aan de herinrichting van de zuidkant van dat deel van de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg. Als die werkzaamheden half juni klaar zijn, starten de werkzaamheden aan de noordkant van de weg. Het verkeer in de richting van Plantage de Sniep rijdt dan over de nieuw aangelegde weg op de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg."

De wethouder geeft aan dat het deel van de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg er mooi gaat uitzien. Er komt veel groen en ook worden er weer bomen geplant. Ook is er plaats voor kunst. De werkzaamheden voor dit deel van de Oost-West As zijn volgens planning aan het einde van dit jaar afgerond. In februari/maart 2020 wordt gestart met de volgende fase van de herinrichting van de Oost-West As. Het betreft hier het deel van de Hartveldseweg tussen het kruispunt bij de Diemerbrug en de A10. Ook voor deze werkzaamheden zal lijn 19 dan enige tijd niet kunnen rijden. Tijdens het weghalen en leggen van de tramrails is de afgelopen weken ook soms 's nachts gewerkt. Er is bij de gemeente een aantal klachten binnengekomen. Scholten: "Wij hebben de omwonenden vooraf geïnformeerd via een bewonersbrief. Maar het was niet mogelijk om werk in de nacht te voorkomen. Als daarvoor was gekozen had tram 19 veel langer niet in Diemen kunnen rijden."

Nachtelijke werkzaamheden waren noodzakelijk