Bus 44 rijdt over de busbaan.
Bus 44 rijdt over de busbaan. Foto: Trudy Kroese

Discussie over openstellen busbaan Diemen-Zuid zal nog lang doorgaan

Het openstellen van de busbaan in Diemen-Zuid zal voorlopig voor uiteenlopende reacties blijven zorgen.

DIEMEN Het college van B en W is voorstander van het openstellen van de busbaan voor auto's. Het tracé wordt dan deels verlegd en anders ingericht. Aanleiding is de wens om Holland Park goed aan te sluiten op de rest van Diemen en de winkels en voorzieningen in het centrum.

Door het autoverkeer en de fietsers op hetzelfde traject te concentreren ontstaat er voor de fietsers ook in de donkere uren een sociaal veiliger route. Door de openstelling van de busbaan wordt het verkeer in zowel Diemen-Zuid als op de twee bruggen over de Weespertrekvaart evenwichtiger verdeeld, aldus de gemeente. Het college van B en W wil tevens in heel Diemen-Zuid een 30 kilometerzone invoeren. Hoewel de meningen over het openstellen van de busbaan verschillen, is iedereen voor het invoeren van een 30 kilometerzone.

Het voornemen om de busbaan open te stellen voor auto's is al lange tijd onderwerp van gesprek en discussie. Dit zal voorlopig zo blijven. In april werd in Huis van de Buurt 't Kruidvat een inloopbijeenkomst gehouden. Aanleiding voor de bijeenkomst was dat het college van B en W een bestemmingsplanprocedure wil starten voor de wijziging van de busbaan in Diemen-Zuid. Alle voor deze procedure noodzakelijke onderzoeken zijn gereed. De onderzoeken tonen aan dat door de openstelling geen geluids- of luchtkwaliteitsnormen worden overschreden. Deze procedure maakt het juridisch mogelijk de busbaan deels te verleggen, anders in te richten en open te stellen voor al het verkeer. Net als tijdens eerdere bijeenkomsten lieten vooral tegenstanders van de opening van de busbaan van zich horen.

De huidige situatie van het verkeer in Diemen-Zuid is verre van ideaal. Door de oplevering van steeds meer woningen in Holland Park neemt de behoefte aan een voor fietsers en auto's betere verbinding naar het centrum toe. Auto's slingeren zich nu nog door de woonwijken. De bewoners van die wijken vinden dit niet prettig. Zij merken dat het drukker wordt en maken zich ook zorgen over de veiligheid.

Als de busbaan inderdaad opengaat voor auto's zal dit tot een afname van het autoverkeer in een aantal wijken van Diemen-Zuid leiden. Maar er is ook een keerzijde: bewoners die langs de busbaan of er vlakbij wonen, zullen worden geconfronteerd met intensiever verkeer. Het lijkt vast te staan dat elk besluit dat de gemeente neemt voor- en tegenstanders zal kennen. Dit is sterk afhankelijk van in welke wijk men woont.

Het openstellen van de busbaan leidt tot een betere verdeling van het verkeer door Diemen-Zuid. Verkeer van en naar bijvoorbeeld het Science Park, de Jaap Edenbaan of Sportpark Middenmeer zal meer gebruik gaan maken van de Venserbrug en minder van de Diemerbrug. Dit heeft tot gevolg dat de bewoners van de Boven Rijkersloot met meer verkeer worden geconfronteerd dan nu het geval is. Een aantal bewoners vreest niet alleen de toename van het verkeer in hun wijk, maar maakt zich ook zorgen over de veiligheid van hun kinderen. Die moeten in de toekomst een drukke weg oversteken om bijvoorbeeld bij hun school of het sportcentrum te komen.

Venserbrug wordt soms logische keuze

Er zijn ook bewoners van Diemen-Zuid die het een goed idee lijkt om verkeer dat uit Holland Park komt niet door Diemen-Zuid te laten rijden. De gedachte is om het verkeer uit Holland Park dat naar het centrum van Diemen wil, via Amsterdam-Zuidoost en de Muiderstraatweg om te leiden. Zij willen dat Diemen-Zuid alleen maar toegankelijk is voor de bewoners van Diemen-Zuid en bestemmingsverkeer.

Het college van B en W is geenszins voorstander van deze variant. Het gevolg van een dergelijke maatregel zou zijn dat Diemen haar verkeersproblemen afschuift op buurgemeente Amsterdam. Daarnaast zou dit ook leiden tot nog meer verkeer op de drukke Muiderstraatweg. Veel bewoners van Plantage de Sniep klagen al langere tijd over het intensieve verkeer en de veiligheid van kinderen die moeten oversteken om basisschool De Kersenboom en de sportverenigingen op sportpark De Diemen te bereiken.