Struikelstenen als herdenking

DIEMEN In het trottoir voor een aantal woningen in de Schoolstraat en de Jan Bertsstraat worden in het najaar struikelstenen gelegd. Dit zijn kleine gedenkstenen die worden aangebracht in het trottoir voor huizen waar Joodse inwoners van Diemen uit hun huizen werden gehaald om overgebracht te worden naar vernietigingskampen.

Burgemeester Erik Boog vertelde tijdens zijn toespraak tijdens de herdenkingsbijeenkomst in het gemeentehuis dat de struikelstenen ook in Diemen worden aangebracht en dat het om een initiatief van de gemeenteraad gaat.

Een struikelsteen is een steen met een messing plaatje met daarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden. De Duitse kunstenaar Günther Demnig noemt ze struikelstenen 'omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen'. Er zijn inmiddels meer dan 70.000 struikelstenen geplaatst in 18 landen.

Peter Prins, fractievoorzitter van Ouderenpartij Diemen, deed twee jaar terug het voorstel. "Er worden in het trottoir bij twee woningen in de Jan Bertsstraat en één woning in de Schoolstraat struikelstenen gelegd. Er zijn meer Joodse mensen uit hun woning in Diemen gehaald, maar die woonden in huizen die niet meer bestaan."

5