Het Repair Café in Diem.
Het Repair Café in Diem. Foto: Trudy Kroese

Repair Café bestaat 5 jaar

DIEMEN Het Repair Café bestaat vijf jaar. Willemien Boland was samen met onder anderen Evert Kuiken en Markus Schmidt initiatiefnemer van het Repair Café. Momenteel is zij samen met Mieke Koudijs de trekker van het Repair Café.

Het Repair Café is een initiatief van Duurzaam Dorp Diemen en draait volledig op vrijwilligers. Mensen die defecte spullen hebben die nog wel gerepareerd kunnen worden, kunnen die elke eerste en tweede zaterdag van de maand laten repareren door mensen met kennis van zaken. Reparaties zijn gratis, maar het Repair Café waardeert het als iemand na een reparatie een donatie doet.

De vrijwilligers van het Repair Café zijn elke eerste zaterdag van de maand van 14.00 tot 16.30 uur aanwezig in Huis van de Buurt 't Kruidvat aan de Ouderkerkerlaan 30 en elke tweede zaterdag van de maand van 14.15 tot 16.45 uur in De Diem in de Arent Krijtsstraat 48. Willemien Boland: "Het idee achter het Repair Café is dat mensen defecte spullen die zij nog niet willen weggooien kunnen laten repareren. Zij hoeven dan geen nieuwe spullen te kopen en zorgen er zo ook voor dat de afvalberg kleiner wordt. Het zijn vooral iets oudere mensen die naar het Repair Café komen. Er zijn ook wel milieubewuste jongeren bij." Het Repair Café beschikt over tussen de 15 en 20 vrijwilligers die de reparaties uitvoeren. Het gaat om reparateurs van middelbare leeftijd met een baan en mensen die gepensioneerd zijn. Zij hebben allen technische kennis en kunnen reparaties uitvoeren. "Enkele jaren geleden kwam er bij ons een vluchteling uit Syrië langs. Hij heeft in Syrië een technische opleiding afgerond. Hij is begonnen bij het Repair Café in Huis van de Buurt 't Kruidvat, maar helpt ook vaak in De Diem."

Het Repair Café laat het lustrum niet ongemerkt voorbijgaan. Er is zaterdag in De Diem koffie en gebak voor bezoekers.