Het was zondag druk in de sporthal.
Het was zondag druk in de sporthal. Foto: Trudy Kroese

Bezoekers Vrijheidsmaaltijd genieten van intieme sfeer

De bezoekers van de Vrijheidsmaaltijd in Sporthal Diemen genoten zondag van de smakelijke gerechten, de sfeer en de optredens.

DIEMEN Het was zondag alweer de derde editie van de Vrijheidsmaaltijd. De vorige twee edities vonden op het Diemerplein plaats. Burgemeester Erik Boog besloot vorige week woensdag om de Vrijheidsmaaltijd naar Sporthal Diemen te verplaatsen in verband met de slechte weersvoorspellingen.

Tijdens de inloop werden de bezoekers welkom geheten door Burgemeester Erik Boog en zijn vrouw Wahida. Het Diemense dweilorkest de Neuteblazers bracht de sfeer er meteen in. Marinus van Dijk, de voormalige voorzitter van winkeliersvereniging Diemerpein, was presentator. Hij deed dit op een prettige en humoristische wijze.

Poffertjes

De gevarieerde gerechten waren door verschillende inwoners van Diemen bereid. Een aantal van hen had thuis gekookt, andere waren in De Schakel aan de slag gegaan. De bezoekers liepen langs de kraampjes en schepten hun bord vol. Buiten konden zij heerlijke poffertje halen bij The Little Pancake Shop uit Diemen en een flinke portie patat bij de friteskraam. Burgemeester Erik Boog ging tijdens zijn openingsspeech in op de achtergronden van de Vrijheidsmaaltijd. Het idee om de Vrijheidsmaaltijd in Diemen te organiseren is door de burgemeester en zijn vrouw Wahida bedacht. Zij hebben zich laten inspireren door de Vrijheidsmaaltijden die in Amsterdam plaatsvinden.

Goede keuze

Het idee is verder uitgewerkt door de gemeente én vrijwilligers. Er waren zondag veel vrijwilligers in de weer: inwoners van Diemen, onder wie ook een aantal raadsleden.

Vrijwilligers zetten zich in voor Vrijheidsmaaltijd in sporthal

De noodgedwongen verplaatsing van de Vrijheidsmaaltijd naar de fraai versierde Sporthal Diemen heeft goed uitgepakt. De sfeer was intiemer dan op het Diemerplein en door de goede akoestiek konden de bezoekers de diverse voordrachten en optredens uitstekend verstaan.

Kinderraad

Er waren voordrachten van kinderburgemeester Nilaya Holwijn en drie leden van de kinderraad van Diemen: Bobbi Vlietstra, Indy Kok en Meghan Busker.

Er waren optredens van de Diemense rapper Yes-R, de kinderen van dansstudio OnPoint Dancelab uit Diemen en de muzikanten Djilani Sprang-Purperhart en Rogier van Kralingen. Djilani is inwoner van Diemen.

Vrijwilligers

De Vrijheidsmaaltijd werd ook dit jaar mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers: Caroline Kwakkernaat die alles heeft geregeld rondom de maaltijden, de vrijwilligers die de gerechten hebben bereid en geserveerd en Edith de Jong, die de sponsoring van eten en drinken heeft geregeld. De overige vrijwilligers zorgden voor de inrichting en versiering van de sporthal en ruimden na afloop alles weer op.