Afbeelding
Foto:

Vrijheidsklok

Op 4 mei herdenken we op het binnenplein achter het Diemense gemeentehuis de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tussen vijf minuten voor acht en acht uur zullen jonge scouts de vrijheidsklok in het herdenkingsmonument luiden.

In 1753 werd de bronzen klok die in het monument hangt door de Amsterdamse klokkengieter Ciprianus Cranz Jansz. gegoten. Samen met twee andere klokken werd de klok in de toren van de Mariakerk aan de Ouddiemerlaan te Ouddiemen geplaatst. Vanwege een slechte fundering van de grote kerktoren ontstond echter instortingsgevaar en in 1807 besloot men de Mariakerk te slopen.

De Cranz klok werd na enige omzwervingen uiteindelijk in 1865 herplaatst in de nieuwe kerk van de Hervormde Gemeente aan de Ouderkerkerlaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalden de bezetters de klok op 23 december 1942 uit de toren om te laten omsmelten voor de Duitse wapenindustrie. Als bij toeval werd de Diemense luidklok in 1945 in Groningen teruggevonden. In 1947 werd de klok weer in de toren gehesen.

Na de sloop van de hervormde kerk in 1984 (te zien op de foto van Willem Moll) kreeg de historische klok in 1988 een eervolle plaats als vrijheidsklok in het Diemense herdenkingsmonument.