Deze brievenbus staat in Diemen-Noord.
Deze brievenbus staat in Diemen-Noord. Foto: Trudy Kroese

Het is soms zoeken naar
een brievenbus in Diemen

Veel inwoners van Diemen moeten sinds enige tijd een stuk verder lopen voordat zij bij een brievenbus zijn. Dit leidt regelmatig tot vragen.

DIEMEN Post NL heeft vorig jaar het aantal brievenbussen in Diemen gehalveerd. Van de 32 brievenbussen verdwenen er 16.

De maatregel van PostNL was het gevolg van de enorme afname van het briefverkeer. Steeds minder mensen versturen een brief of kaart, maar maken in plaats daarvan gebruik van de digitale mogelijkheden voor contact.

Loek Stomps, secretaris en waarnemend voorzitter van de afdeling Diemen van de PCOB, vertelt dat hij geen klachten van leden heeft ontvangen. "PostNL heeft vorig jaar onder andere contact met ons opgenomen en gevraagd om suggesties voor de plekken waar de brievenbussen per se moesten blijven staan. Ik heb toen in overleg met leden in de verschillende wijken van Diemen onze wensen doorgegeven aan PostNL. Ik moet zeggen dat PostNL diverse wensen van ons heeft gehonoreerd." Stomps beseft dat hij niet namens alle oudere inwoners van Diemen spreekt. "Wij hebben rond de zeshonderd leden. Dus veel ouderen in Diemen zijn geen lid van onze bond. Van onze leden is ongeveer 50% digitaal vaardig, de helft gebruikt geen e-mail of Internet. Er zijn inderdaad steeds meer ouderen die ook hun betalingsverkeer digitaal regelen. In veel gevallen wordt dit door hun kinderen gedaan. Dit in verband met de veiligheid." Jan Koopmans is samen met zijn vrouw Karin en haar zoon Rick Wildschut eigenaar van Primera Koopmans in winkelcentrum Diemerplein. In de winkel is een postagentschap gevestigd. Mensen kunnen er postpakketten afgeven en ophalen en brieven en kaarten afgeven. Rick Wildschut: "Veel mensen die een brief of kaart willen posten geven die bij ons af. Dat is makkelijk, want dan kunnen zij meteen hun boodschappen in het winkelcentrum doen. Ik spreek regelmatig mensen in de zaak die het lastig vinden dat het aantal brievenbussen in Diemen enorm is gedaald. Zij weten niet op welke locaties er nog brievenbussen zijn." Hij heeft een oplossing die min of meer voor de hand ligt. "Ik zou het goed vinden als er hier vlak bij het winkelcentrum een brievenbus zou komen. Een plek vlak bij de apotheek zou volgens mij ideaal zijn. De apotheek ligt centraal en wordt door veel inwoners van Diemen bezocht, onder wie veel oudere mensen." Jan Koopmans vertelt dat mensen die hun post bij hem afgeven rekening dienen te houden met de tijden waarop PostNL in de zaak langskomt. "Post NL komt van maandag tot en met vrijdag de post rond 17.00 uur ophalen."

Op de volgende plekken staat nog een brievenbus: Johan Coussetstraat 13, Alfred Nobelstraat 1, Dr A.J.J. van Gemertplein 1, Rode Kruislaan 74, Overdiemerweg 14, Muiderstraatweg 39, Stammerdijk 1, Visseringweg 50, Beukenhorst 8, Diemerdreef 1, Meelbeskamp 1, Biesbosch 3, Knoopkruid 134, Nienoord 2 Tureluurweg 42 en Hermelijnvlinder 2. Informatie is ook te vinden op postnl.nl/brievenbus. De locatiewijzer op deze pagina helpt bij het vinden van de dichtstbijzijnde brievenbus.

'Een brievenbus bij de apotheek zou ideaal zijn'