Boog: Aanpak straatroven prioriteit

DIEMEN De aanpak van straatroven in Diemen moet volgens burgemeester Erik Boog een prioriteit blijven in het veiligheidsbeleid voor de komende jaren. Dit zei de burgemeester donderdag tijdens de raadsvergadering als reactie op vragen van de fractie van Ons Diemen.

De fractie van Ons Diemen stelde vragen aan het college van B en W over de veiligheid rond de stations in Diemen. De directe aanleiding was de straatroof die op vrijdagavond 12 april plaatsvond in de omgeving van het station in het centrum van Diemen. Hierbij werd een 16-jarige inwoner van Diemen na bedreiging en gebruik van geweld overvallen.

Boog: "De afgelopen tien jaar is het aantal straatroven in Diemen sterk gedaald. Zo waren er in 2009 nog 52 straatroven tegen 30 straatroven in 2018. Dit jaar is er ook geen stijging te zien ten opzichte van vorig jaar. Toch moet het aantal straatroven nog meer omlaag. Elke straatroof is er één teveel! De impact van straatroven is erg groot. Het grijpt enorm in op het leven van een slachtoffer, zijn of haar directe omgeving en het algemene veiligheidsgevoel. Daarom moeten we prioriteit blijven geven aan het voorkomen en opsporen van straatroven."

"De afgelopen jaren is er in de regio gelukkig steeds meer aandacht gekomen voor de aanpak van straatroven. We zien dan ook in Amsterdam, Ouder-Amstel en Diemen het aantal straatroven teruglopen, terwijl het aantal inwoners toeneemt. Er is veel ingezet op een persoonlijke, integrale aanpak gericht op (potentiële) daders. Zo is de Top 600/Top 400 aanpak gericht op veelplegers heel succesvol. Jongeren wordt een ander perspectief geboden en er wordt eerder ingegrepen bij jongeren en gezinnen. Uit de cijfers blijkt dat veel minder jongeren in herhaling vallen. Ook is de pakkans vergroot", aldus de burgemeester.

5