De fractie van Ons Diemen.
De fractie van Ons Diemen. Foto: Trudy Kroese

Ons Diemen zet zich in voor participatie en veiligheid

DIEMEN Ons Diemen maakt ruim een jaar deel uit van de gemeenteraad. Een mooi moment om de ervaringen van de fractie van de nieuwe partij te peilen.

Ons Diemen deed in maart 2018 voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij behaalde één raadszetel. Wim Advokaat is raadslid, Hans Prins is fractieopvolger. De oppositiepartij is een kritische volger van het beleid van de coalitie GroenLinks-D66-PvdA.

De fractie van Ons Diemen is bijeen tijdens de wekelijkse fractievergadering op maandagavond in het gemeentehuis. De fractie bestaat naast de zestigers Advokaat en Prins uit de dertigers Aafke Straat, Nikki Moors, Jeffrey de Jong en Kevin Christiani (niet aanwezig) en vijftiger Arjan Havekotte.

De leden van de fractie waren voordat zij zich bij Ons Diemen aansloten niet actief in de politiek, wonen verdeeld over de verschillende wijken in Diemen en hebben allen hun eigen expertise en aandachtsvelden. Hoe hebben zij de lokale politiek in Diemen het afgelopen jaar ervaren? Advokaat: "Je hebt als raadsfractie met veel regels te maken. Bijvoorbeeld hoe je schriftelijke vragen aan het college van B en W moet stellen. Het is belangrijk de vragen zo te formuleren dat ze niet kunnen worden beantwoord met een simpel 'ja' of 'nee', maar dat het college in het antwoord met een standpunt moet komen. Daarnaast moesten wij wennen aan de vragen die je tijdens de informatieve raadsvergadering wel en niet kunt stellen. Het is niet de bedoeling om al te technische vragen te stellen. Ik vind overigens dat er tijdens de informatieve raadsvergaderingen wel meer ruimte mag komen voor inhoudelijk debat."

Ons Diemen ging in het najaar van 2017 van start omdat de leden van de huidige fractie van mening waren - en dit nog steeds zijn - dat de afstand tussen de inwoners van Diemen en de politiek (te) groot is. De leden van de fractie vinden dat veel inwoners van Diemen, onder wie de meeste jongeren, zich niet vertegenwoordigd voelen door de lokale politiek en het idee hebben dat zij nauwelijks invloed hebben op de politieke besluitvorming.

Intensief contact

De fractie van Ons Diemen onderhoudt intensief contact met de inwoners van Diemen. Leden van de fractie bezoeken veel bijeenkomsten in wijken. De fractie stelt ook regelmatig vragen aan het college van B en W over zaken die in Diemen spelen en de inwoners bezighouden. Een voorbeeld hiervan waren vragen over het plan van het college van B en W om in de wijk Buitenlust sociale woningen te bouwen. Dit tegen de wens van de bewoners van die wijk. Zij hebben de indruk dat Ons Diemen eraan heeft bijgedragen dat het college van B en W sinds kort anders omgaat met inspraak. Een voorbeeld hiervan is het participatietraject dat wordt gestart met omwonenden van de zoeklocaties voor sociale woningbouw in de wijken Buitenlust, Harmonielaan, Venser en Griend. De opzet is nu om bewoners in een vroeg stadium bij plannen te betrekken en hen niet pas een plan voor te leggen op een moment dat er al veel vastligt.

Naast participatie vindt Ons Diemen de veiligheid in Diemen een prioriteit. Tijdens de behandeling van de begroting in de herfst van 2018 diende Ons Diemen samen met de fracties van VVD, Leefbaar Diemen, Ouderenpartij Diemen en het CDA een motie in voor extra toezicht door particuliere beveiligers bij station Diemen-Zuid van december 2018 tot en met maart 2019. De motie werd gesteund door de fractie van D66 en aangenomen.

Onveiligheid bij stations

Fractievoorzitter Wim Advokaat stelde vorige week donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen aan het college van B en W over de onveiligheid rond de stations in Diemen. Dit naar aanleiding van een gewelddadige overval op een 16-jarige inwoner van Diemen in de omgeving van het station in het centrum. Ons Diemen wil dat er snel maatregelen worden genomen om de veiligheid rond de stations te verbeteren. Aafke Straat: "Wij zijn voor cameratoezicht bij het station in het centrum van Diemen. Als ik daar 's avonds in het donker loop voel ik mij niet altijd veilig. Liever gefilmd dan verkracht. Ja, ik zeg het cru, maar ik zie het wel zo."

Als het aan de fractie van Ons Diemen ligt is de partij een blijvertje in de lokale politiek. De partij zal over drie jaar weer meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen en bereidt nieuwe initiatieven voor. Een voorbeeld hiervan is een digitaal platform dat de partij nog voor de zomer wil presenteren. Via dit digitale platform kunnen inwoners van Diemen intensief contact onderhouden met de fractie van Ons Diemen.