VVD, Leefbaar Diemen en Ons Diemen zien niets in woningbouw in Buitenlust.
VVD, Leefbaar Diemen en Ons Diemen zien niets in woningbouw in Buitenlust.

Plan voor woningbouw Buitenlust verdeelt politiek

DIEMEN Er is in Diemen een groot tekort aan sociale huurwoningen. Het college van B en W heeft vier zoeklocaties aangewezen voor de bouw van die woningen. Buitenlust is daar een van.

De bewoners van Buitenlust, die zich hebben verenigd in Buitenlust Groen, zijn fel gekant tegen het plan om op het sport- en speelveld in die wijk circa veertig sociale huurwoningen te bouwen. De politieke partijen in de gemeenteraad zijn verdeeld over het plan. Een aantal oppositiepartijen ziet niets in het plan, de overige partijen willen eerst het participatietraject afwachten en pas dan een besluit nemen.

Voor de duidelijkheid: de bewoners van Buitenlust onderkennen het belang van de bouw van sociale huurwoningen in Diemen, maar vinden dat er in hun wijk geen ruimte is voor 'verdichting'. Bewoners van Buitenlust hebben al te maken met overlast als gevolg van het drukke treinverkeer en de nabijheid van een snelweg.

Tijdens de informatieve raadsvergadering van donderdag maakten vier bewoners van Buitenlust gebruik van de mogelijkheid om in te spreken. Zij gaven aan dat zij niets in het plan zien. Zij wezen erop dat Buitenlust een wijk is waar veel mensen met plezier wonen. Het sport- en speelveld wordt intensief gebruikt door kinderen en jongeren. Zij kunnen er onder meer voetballen en basketballen. Een van de bewoners gaf aan dat er in die wijk steeds meer jonge gezinnen met kinderen zijn komen wonen. Een sport- en speelveld is daarom van groot belang. Veel bewoners vinden het niet goed als kinderen in de toekomst eventueel de drukke Ouddiemerlaan moeten oversteken om bij een spelvoorziening te komen. Ook het groen dat vlak bij het sport- en speelveld ligt wordt intensief gebruikt.

Eén ontsluiting

Gert van Mansom vertelde dat hij sinds de oplevering van Buitenlust in 1975 in de wijk woont. Aanvankelijk met zijn gezin, tegenwoordig alleen met zijn vrouw. "Buitenlust is een wijk met 126 woningen. De helft bestaat uit koopwoningen, de andere helft uit huurwoningen. Het is een wijk met slechts één ontsluiting." Hij vertelde dat de wijk indertijd niet is ontworpen voor nog eens circa veertig extra woningen. Die extra woningen zullen volgens Van Mansom niet alleen zorgen voor een toename van het aantal parkeerplaatsen, maar ook voor extra verkeer in de wijk. Hij gaf tevens aan dat de bewoners van Buitenlust de komende jaren te maken krijgen met de nodige overlast door de ondertunneling van het spoor bij het station in het centrum van Diemen.

Het is echter niet zeker dat er in Buitenlust extra woningen worden gebouwd. Het college van B en W start een participatietraject, waarin intensief overlegd wordt met de omwonenden van de vier zoeklocaties. Naast Buitenlust gaat het om de Harmonielaan, Griend en Venser (de plek van basisschool Het Atelier).

Met bewoners samen compleet plan ontwikkelen

Het college wil per locatie met bewoners in gesprek gaan om samen een compleet plan te ontwikkelen. In de plannen zal ook veel aandacht worden besteed aan het voorzieningenniveau en aan voldoende groen, speelruimte en verblijfskwaliteit. Ook moeten de sociale veiligheid en verkeersveiligheid geborgd zijn. Pas daarna komt er eventueel een plan voor woningbouw, waarover de gemeenteraad een besluit moet nemen.

De fracties van de VVD, Leefbaar Diemen en Ons Diemen vinden een participatietraject voor Buitenlust niet nodig. Zij zien sowieso niets in de het plan om in Buitenlust extra woningen te bouwen. VVD-raadslid Johan Jägers stelde dat zijn partij al eerder heeft aangegeven tegen de bouw van woningen in Buitenlust en op de Harmonielaan te zijn. De liberalen denken dat er in de nog te ontwikkelen tweede fase van nieuwbouwwijk Holland Park Zuid ruimte kan worden gevonden voor de bouw van extra sociale huurwoningen.

De fractie van Leefbaar Diemen is tegen 'verdichting' in het centrum van Diemen. "Buitenlust, blijf zo", was de wens die Jan Sikking, fractievoorzitter van Leefbaar Diemen, uitsprak. Ons Diemen herhaalde opnieuw niets in het plan voor woningbouw in Buitenlust te zien. De overige fracties in de gemeenteraad willen het participatietraject afwachten. Zij hopen dat het college van B en W goed naar de bewoners zal luisteren en zullen pas aan het einde van dit traject een oordeel vellen.

Biesbosch

Er was overigens ook een bewoner van de wijk Biesbosch aanwezig. Hij vertelde dat bewoners van die wijk tegen de bouw van woningen in Griend zijn. Zij willen dat dat stuk groen blijft.