Een wedstrijdzwemmer van De Meeuwen in actie.
Een wedstrijdzwemmer van De Meeuwen in actie. Foto: Edwin Horstman

De Meeuwen is actief op vele fronten

DIEMEN Zwemvereniging De Meeuwen bestaat dit jaar 80 jaar. De Meeuwen organiseert ter ere van dit lustrum extra activiteiten.

In De Poort van Muiden in Amsterdam werd op 26 september 1939 zwemvereniging de Yvogels opgericht door dhr. G.J.M. van Feggelen. Hij werd ook voorzitter van de vereniging. Later veranderde de naam in AZ en PC De Meeuwen.

Iet van Feggelen

Zijn dochter Iet Koster-van Feggelen, elfvoudig wereldrecordhoudster rugcrawl en Europees kampioene, was een internationaal vermaarde zwemster en het bekendste lid van de vereniging. Als Diemense sportheld is Iet sinds 2009 lid van de International Swimming Hall of Fame in Fort Lauderdale in de Verenigde Staten en in nieuwbouwwijk Plantage de Sniep is een straat naar haar vernoemd.

Kunstzwemmen en waterpolo

Iet lag ook aan de bakermat van het kunstzwemmen in Nederland (nu synchroonzwemmen). Die discipline kende in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw veel successen, die werden behaald door De Meeuwenlid Liesbeth Wouda.

Ook waterpoloƫrs Ton Buunk en Hans Wouda mogen als tweevoudig Olympische deelnemers zeker niet vergeten worden.
De eerste wist een bronzen medaille te veroveren tijdens de Olympische Spelen van Montreal in 1976.
In 1980 verhuisde AZ en PC De Meeuwen naar Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen en veranderde de naam van de vereniging in De Meeuwen Diemen. Sindsdien is er veel veranderd, maar nog altijd worden, met net zoveel inzet en toewijding als in het verleden, de verschillende zwemsporten bij De Meeuwen beoefend. Zo'n tweehonderd zwemmers uit Diemen en omstreken nemen bij De Meeuwen deel aan wedstrijdzwemmen, waterpolo en synchroonzwemmen.