De ingang van de tunnel.
De ingang van de tunnel. Foto's: Rijskwaterstaat

Het lijkt al heel wat, maar pas over
een jaar rijden we door de tunnel

In de toekomst rijden we niet langer boven de grond over de A9/Gaasperdammerweg, maar in een tunnel met een park op het dak.

DIEMEN Hoewel die tunnel al een tijd heel duidelijk zichtbaar is als je erlangs rijdt, moeten we nog ruim een jaar wachten voor het zover is. En dat komt niet omdat er niet gestaag doorgewerkt wordt aan het project. Veel van het werk wordt binnen in de vier tunnelbuizen gedaan die al klaar zijn. Ook de middelste tunnelbuis, waar de wisselbaan ligt, krijgt nu een dak.

De Gaasperdammertunnel wordt grofweg aangelegd tussen IKEA en rivier de Gaasp. De tunnel is drie kilometer lang en bestaat uit vijf tunnelbuizen. Al in augustus 2015 startte Rijkswaterstaat met het werk, en de bedoeling is dat we in oktober 2020 door de nieuwe tunnel rijden. Dan is ook al begonnen met de aanleg van het park op het dak van de tunnel, dat in augustus 2021 helemaal gereed moet zijn.

Begin 2018 was de tunnel klaar, dat wil zeggen de ruwbouw. Bij een tunnel komen veel meer veiligheidseisen kijken dan bij een gewone snelweg. Rijkswaterstaat moet al die veiligheidsvoorzieningen testen. Zo was er in november al een grote calamiteitenoefening in de nieuwe tunnel. In de al afgebouwde tunnelbuizen wordt hittewerende bekleding aangebracht. Voordat in 2020 de openstellingsvergunning wordt aangevraagd, volgt alleen nog een korte testperiode van de luidsprekers en wordt de verlichting opnieuw ingesteld, meldt Rijkswaterstaat.

Rennen door de tunnel

Wie de tunnel eens van binnen wil zien, kan regelmatig mee met een rondleiding. Aanmelden kan via de website van Rijkswaterstaat. Op 13 april is er ook een rondleiding speciaal voor mensen in een rolstoel, scootmobiel of Canta. Maar de Gaasperdammmertunnel wordt ook nog weleens gebruikt voor evenementen. Zo liep een onderdeel van de Gaasperplasrun in 2018 door de tunnel en ook dit jaar, op 9 juni, gaan de hardlopers die 13,65 km aankunnen weer door de tunnel. En wat te denken van de tunnel als bioscoop? In september 2018 werd het filmfestival Metro Movies in de tunnel gehouden. Nu kan het nog, tot de tunnel volgend jaar opengaat waarvoor hij bedoeld is: auto's.

Donderdag 4 en vrijdag 5 april wordt weer twee nachten gewerkt op de A9 Gaasperdammerweg tussen knooppunt Diemen en knooppunt Holendrecht. Het asfalt is vervormd en wordt hersteld. Er wordt steeds één kant van de A9 Gaasperdammerweg afgesloten: donderdag richting A2, vrijdag richting A1.

In oktober 2020 kunnen we door de tunnel rijden

Op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl is het werk te volgen met veel foto's en video's.

In de toekomst ziet de ingang van de tunnel er zo uit.