De onthulling van 'Nimf' op 5 mei 1958.
De onthulling van 'Nimf' op 5 mei 1958. Foto: Historische Kring Diemen.

Beeld is nooit teruggevonden

DIEMEN Er komt geen bevrijdingsmonument op de Hartveldseweg. Dit laat wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur weten naar aanleiding van vragen van de fractie van Leefbaar Diemen.

In het verleden stond er een bevrijdingsmonument op de Hartveldseweg vlak bij de Arent Krijtsstraat. Dat monument is in 1989 gestolen en sindsdien spoorloos. Klaasse: "Het beeld 'Nimf' van de kunstenares Jeanne Kouwenaar (1915-2000) is in 1989 gestolen. Wat de dieven met het beeld hebben gedaan, is niet bekend. Gelet op het feit dat het beeld is gemaakt van brons ligt het redelijk voor de hand dat het beeld is omgesmolten vanwege de waarde. Een praktijk die zich vaker heeft aangediend en zich nog steeds aandient. Na de diefstal hebben in eerste instantie de kunstenares en later haar erven een juridisch gevecht met de gemeente gevoerd gericht op herplaatsing van het beeld voor rekening van de gemeente."

"De gemeente heeft dit steeds geweigerd en is door de rechtbank van Amsterdam op 6 maart 2002 ook in het gelijk gesteld. Tegen dit vonnis is door de erven hoger beroep aangetekend, waarna een juridische impasse van ruim 10 jaar volgde. Op 13 mei 2013 besloot het toenmalige college van B en W de zaak te laten rusten. Het huidige college wil in lijn met het toenmalige college niet overgaan tot het terugplaatsen van een replica van een al dertig jaar verdwenen beeld dat, gelet op de zeer beperkte informatie/documentatie die over het beeld te vinden is, ook geen grote culturele waarde kende. Daarbij komt dat er inmiddels een ander bevrijdingsmonument in Diemen is geplaatst en er geen behoefte bestaat aan twee bevrijdingsmonumenten. Tot slot zal een eventueel besluit tot herplaatsing van het beeld de in 2013 door de gemeente afgesloten juridische strijd mogelijk doen oprakelen, hetgeen nadrukkelijk als ongewenst moet worden beschouwd", aldus Klaasse.