Het team van Buurtzorg Diemen.
Het team van Buurtzorg Diemen. Foto: Trudy Kroese

Personeel van thuiszorg-organisaties staat altijd klaar

De organisaties die in Diemen thuiszorg verlenen zijn niet blij met het beeld dat Ouderenpartij Diemen van hun functioneren heeft geschetst.

DIEMEN Ouderenpartij Diemen stelde enige tijd geleden schriftelijke vragen aan het college van B en W over de werkwijze van Buurtzorg Diemen, Amstelring en Cordaan.

De Ouderenpartij Diemen stelde onder meer dat de thuiszorgorganisaties in Diemen 'vol' zouden zitten. De partij beweerde dat Buurtzorg Diemen en Amstelring geen nieuwe cliënten aannemen en Cordaan slechts zo nu en dan. Volgens de Ouderenpartij Diemen zou dit ten koste van de zorg gaan. Zo zouden cliënten soms 's morgens een telefoontje krijgen dat de thuiszorger pas laat in de middag langskomt en zonder ontbijt en lunch thuis zitten. De Ouderenpartij Diemen baseerde zich op informatie van cliënten van niet nader genoemde thuiszorginstellingen in Diemen.

Ruimte

Marjolein Madern, Ineke van Malsen en Paula Schiermeier zijn drie van de negen werknemers van Buurtzorg Diemen. Marjolein en Paula zijn verpleegkundigen, Ineke is ziekenverzorger. Buurtzorg Diemen is een afdeling van Buurtzorg Nederland en is gevestigd in de Burgemeester de Kievietstraat 10B.

Marjolein: "Er werken bij ons in totaal negen verpleegkundigen en ziekenverzorgers. Cliënten worden naar ons doorverwezen door de huisarts en de specialist, maar kunnen ook uit eigen beweging een beroep op ons doen. Wij hebben ruimte voor nieuwe cliënten, maar op dit moment helaas niet voor nieuwe cliënten die intensieve zorg nodig hebben, bijvoorbeeld meerdere keren per dag."

Weekeinde

Personeel van thuiszorgorganisaties doet werk met passie

Ineke: "Wij hebben zo'n veertig cliënten. Wij bezoeken onze cliënten zeven dagen per week en 365 dagen per jaar. Zowel overdag, 's avonds, in de weekeinden en tijdens feestdagen. Wij kunnen niet tegen cliënten die zorg nodig hebben zeggen: vandaag komen wij niet, want het is weekeinde."

De werknemers van Buurtzorg Diemen werken dagelijks volgens een rooster en komen in de regel op de afgesproken tijd bij de cliënt aan. Het kan een enkele keer voorkomen dat het een half uur later wordt, bijvoorbeeld als er sprake is van een calamiteit. De cliënt wordt dan uiteraard gebeld.

Werkzaamheden

Paula: "Het verhaal dat cliënten thuis zitten zonder dat zij ontbijt of lunch hebben gekregen herkennen wij totaal niet. Dat is trouwens niet onze verantwoordelijkheid, maar van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Cliënten kunnen in De Brede HOED een verzoek indienen voor huishoudelijke hulp en begeleiding. Sinds twee jaar mogen wij als verpleegkundige of ziekenverzorger bepaalde werkzaamheden niet meer verrichten. Het betreft onder andere het maken van ontbijt of lunch. Maar als wij toevallig bij een cliënt zijn en zien dat hij of zij nog niet heeft gegeten, helpen wij uiteraard."

Zelfsturend concept

Het zelfsturend concept van Buurtzorg Diemen zorgt ervoor dat Marjolein, Ineke, Paula en hun zes collega's genieten van hun werk. Zonder manager, maar met korte lijnen met cliënten en artsen en elke medewerkster is tot in detail op de hoogte van de situatie en zorgvragen van de veertig cliënten.

Zij doen hun werk met overgave en vinden het dus niet prettig dat er een verkeerd beeld van hun werkzaamheden is geschetst.

Zij vinden de kritiek van de Ouderenpartij Diemen niet terecht en hadden liever gehad dat leden van die partij contact met hen hadden opgenomen.

Wijkzorgteam

De werknemers van wijkzorgteam Diemen van Amstelring herkennen zich evenmin in de door de Ouderenpartij Diemen geschetste situatie. Dit zeggen Ellen Kehl, verzorger IG, en Helma van der Vegt, helpende plus.

Bij het wijkteam in Diemen werken acht personen: verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden. Ook Amstelring staat zeven dagen per week 52 weken per jaar klaar voor de cliënten.

Verantwoorde zorg

Helma: "Wij hebben momenteel zo'n 25 cliënten en het klopt dat wij geen nieuwe cliënten aannemen. Als wij meer collega's zouden hebben zouden wij ook meer cliënten kunnen aannemen, maar juist omdat wij goede, verantwoorde zorg willen leveren moeten we soms zeggen: sorry we zitten vol."

In tegenstelling tot het personeel van Buurtzorg Diemen verrichten de werknemers van Amstelring wel werkzaamheden als het bereiden van ontbijt of lunch. Maar alleen als dit gerelateerd is aan zorgwerkzaamheden.

Ellen: "Als wij bijvoorbeeld rond het tijdstip dat iemand het ontbijt of de lunch gebruikt langskomen om bepaalde zorgtaken te verrichten, zoals het helpen bij gebruik van medicijnen, het verzorgen van een wond of het aandoen van steunkousen enz., helpen wij met het ontbijt of de lunch. Maar wij komen daar niet speciaal voor langs. "

Omstandigheden

Zij herkennen zich totaal niet in de opmerking van de Ouderenpartij Diemen dat cliënten 'zonder ontbijt tot vier uur thuiszitten'. "Dit gebeurt bij ons nooit. Mochten we door omstandigheden verlaat zijn dan bellen we netjes en leggen uit waarom. Dan gaat dit meestal om circa 15 à 20 minuten. Mocht het langer duren dan verdelen we de cliënten onder elkaar, zodat zij er zo weinig mogelijk last van hebben dat wij een calamiteit, zoals een crisissituatie bij een cliënt, hebben."

Weinig capaciteit

Een woordvoerder van Cordaan erkent dat er inderdaad weinig capaciteit is voor thuiszorg in Diemen. "Wij doen er alles aan om personeel te werven, maar dat is schaars. We nemen af en toe nog cliënten aan, maar de vraag is groter dan wat we kunnen bieden."