Boog: 'Trots op de aanpak Scheerlicht'
Boog: 'Trots op de aanpak Scheerlicht' Holzhausfotografie.nl

Er wordt hard gewerkt om criminaliteit tegen te gaan

De gemeente maakt veel werk van de aanpak van criminaliteit en preventie. Burgemeester Erik Boog vertelt over een aantal maatregelen.

Vervolg van voorpagina.

Burgemeester Boog: "Sinds december 2015 heb ik bij 51 panden in Diemen een bestuurlijke maatregel genomen op basis van de Opiumwet. De meeste panden zijn gesloten, soms is een waarschuwing gegeven of heeft de verhuurder zelf het huurcontract opgezegd."

"Om een bestuurlijke maatregel te kunnen nemen moesten er tot voor kort drugs in een pand worden aangetroffen. Eind vorig jaar heeft de Eerste Kamer een wet aangenomen die het mogelijk maakt om panden te sluiten als er sterke aanwijzingen zijn dat daar drugs worden vervaardigd of verhandeld. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van bepaalde apparatuur."

De burgemeester geeft aan dat er ook op andere terreinen hard wordt gewerkt om criminaliteit tegen te gaan. "De gemeente screent ook ondernemers die bepaalde vergunningen nodig hebben beter. Zo kan bijvoorbeeld witwassen effectiever bestreden worden. Om woninginbraken tegen te gaan is er een dwangsom ingesteld bij het in bezit hebben van inbrekerswerktuig in de openbare ruimte. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven. Ook de komende jaren gaan we al die nieuwe instrumenten maximaal inzetten."

Een ander initiatief waar burgemeester Boog trots op is, is de aanpak 'Scheerlicht'. Boog: "Met deze aanpak lopen wij voorop in het land. We krijgen steeds beter zicht en grip op de zwaardere, ondermijnende criminaliteit in Diemen. Daarom zetten we de aanpak 'Scheerlicht' de komende jaren door. Door samenwerking tussen alle instanties en het beter delen van signalen en informatie kunnen we misstanden eerder opsporen en aanpakken. We stoppen criminele activiteiten in woningen en bedrijfspanden. Dit heeft al geleid tot het vrijkomen van 40 huurwoningen en één koopwoning. De eigenaar van die koopwoning vond het dermate vervelend dat wij er steeds kort op zaten, dat hij zijn woning heeft verkocht. Ik blijf benadrukken dat het belangrijk is dat huurwoningen die onrechtmatig worden bewoond, vrijkomen. Het gevolg daarvan is dat andere mensen die woningen kunnen huren."

"De komende jaren wil ik ook meer nadruk leggen op het 'dichtdraaien van de kraan'. We moeten voorkomen dat die criminelen hier überhaupt komen wonen of criminele activiteiten gaan ontplooien. De afdeling Burgerzaken zal er nog scherper op toezien dat mensen die zich in Diemen inschrijven over de juiste papieren beschikken. Ook komen er nieuwe regels om misbruik van woonruimte tegen te gaan."

Naast de aandacht voor ondermijnende criminaliteit wil Boog dat alle veiligheidspartners, zoals onder andere de politie, zich blijven focussen op het voorkomen van woninginbraken en straatroven. Onder de noemer 'Samen voor een veilige buurt' wil de burgemeester meer werk maken van preventie en samen met buurtbewoners en ondernemers kijken naar maatregelen om de buurten in Diemen veiliger te maken: "Samen staan we sterker. We zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor onze buurten. Ik zie dat inwoners zelf steeds meer doen om hun huizen en buurten veiliger te maken. Maar niet iedereen kan dat. Daar moeten wij als partners bij helpen. En door structurele samenwerking kunnen we informatie en signalen beter delen en wordt onze veiligheidsaanpak effectiever."