Fergil Hesterman viert zijn tweede plaats

Fergil Hesterman pakt zilver

DIEMEN IJszwemmer Fergil Hesterman uit Diemen is zaterdag tijdens het WK ijszwemmen in Moermansk in Rusland tweede geworden op de 1.000 meter. Zondag eindigde hij met de Nederlandse ploeg op de vierde plaats tijdens de 4x250 meter estafette.

De Bulgaar Petar Stoychev werd wereldkampioen ijszwemmen op de 1.000 meter.

Fergil Hesterman over de omstandigheden waarin de strijd om de wereldtitel plaatsvond: "De watertemperatuur was zaterdag 0 graden. Dit was het koudste water waarin ik ooit heb gezwommen. De luchttemperatuur was -1 graden."

Fergil startte rustig aan de wedstrijd. Hij zwom in een constant tempo waardoor hij niet al te veel energie verloor in het ijskoude water. Hij bouwde zijn race zorgvuldig op en wist na verloop van tijd terug te zwemmen naar de derde positie en zwom even later naar de tweede plek. Die wist hij vast te houden. Hij finishte in een tijd van 12 minuten en 42,89 seconden. Dat was niet snel genoeg om de Bulgaar Stoychev van de wereldtitel af te houden. Behalve op de 1.000 meter kwam Fergil ook nog uit in een wedstrijd voor ploegen. Hij maakte deel uit van de Nederlandse ploeg die zondagmiddag meedeed aan de 4x250 meter estafette ijszwemmen. De Nederlandse ploeg eindigde als vierde en wist dus geen medaille in de wacht te slepen. De ploeg zwom twee seconden langzamer dan de Russische ploeg, die beslag legde op de derde plaats en dus de bronzen medaille won. Fergil Hesterman keerde maandag terug in Nederland. Het seizoen van de ijszwemmer zit er nu op. Hij gaat eerst uitrusten en start in de loop van het jaar met de voorbereiding op het nieuwe seizoen.