Steeds meer appartementen worden opgeleverd.
Steeds meer appartementen worden opgeleverd. Foto: Trudy Kroese

Holland Park spreekt landelijk tot de verbeelding

Op de plek waar vroeger vooral leegstaande kantoren stonden, zijn de afgelopen jaren de campus voor studenten en nieuwbouwwijk Holland Park gebouwd. André Snippe, eigenaar en directeur van Snippe Projecten B.V., vertelt over de nieuwbouwprojecten, die landelijk tot de verbeelding spreken.

DIEMEN André Snippe sprak in februari 2012 met burgemeester Koopmanschap en wethouder Lex Scholten over de ontwikkeling van Campus Diemen-Zuid. Het beviel de in Amsterdam geboren projectontwikkelaar dat de gemeente een doortastende partner bleek, die volop wilde meewerken en de vaart erin wilde houden. De plannen werden ontwikkeld en Snippe kocht de kantoren in dat deel van Bergwijkpark. Veel van die kantoorgebouwen stonden lange tijd leeg.

Bouwbedrijf Van Wijnen ging al snel aan de slag en op 1 september 2014 werden maar liefst 940 luxe appartementen voor studenten opgeleverd. Tevens kwam er 5.000 vierkante meter ruimte voor voorzieningen als horecabedrijven, een fitnesscentrum, een filiaal van Albert Heijn en andere ondernemers. Snippe Projecten knapte daarnaast het stuk van de openbare weg tussen de campus en station Diemen-Zuid op. Het kreeg het karakter van de loper van Diemen-Zuid. Er zijn inmiddels meer dan 1.100 appartementen voor studenten. Snippe heeft de campus enkele jaren geleden verkocht aan Greystar. Hij liet na verloop van tijd zijn oog vallen op het deel van Bergwijkpark aan de andere kant van de Bergwijkdreef. Snippe: "Negentig procent van de gebouwen in dat deel van Bergwijkpark stond leeg. Vaak al langere tijd, soms een jaar of zeven. Het was een gebied waar nauwelijks mensen en auto's kwamen." Het was midden in de economische financiële crisis. De banken konden Nederlandse vastgoedpartijen geen kredieten meer geven. Snippe slaagde erin middels private equity het project te financieren. In samenwerking met Bouwaccent Vastgoedontwikkeling is op 1 april 2014 de hele ontwikkeling gestart en is het grootste deel van alle kantoorgebouwen en kavels in Bergwijkpark afgenomen. Hij had inmiddels een werkbezoek gebracht aan vier steden in Scandinavië. "Ik vond in 2014 dat de kwaliteit van de nieuwbouw in Scandinavië beter was dan elders in Europa. Ik heb nieuwbouwwijken in Oslo, Stockholm, Helsinki en Kopenhagen bezocht. De wijk Sluseholmen in Kopenhagen sprak tot mijn verbeelding en was een voorbeeld voor Holland Park. Ik heb architect Sjoerd Soeters uitgenodigd en liet hem de foto's van Sluseholmen zien. Hij heeft toen deze wijk ontworpen."

Het viel André Snippe op dat Diemen wel een impuls kon gebruiken. Diemen ligt dicht bij het centrum van Amsterdam en beschikt over een uitstekende infrastructuur. Hij startte een succesvolle reclamecampagne om de naam Holland Park bekend te maken en tevens het imago van Diemen te verbeteren. Op 1 september 2015 sloeg minister Stef Blok de eerste paal in de grond voor blok 1 van Holland Park. De afgelopen 3,5 jaar heeft de wijk een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn veel appartementen gebouwd en daarvan zijn er al zo'n 700 bewoond. De komende drie maanden worden er nog eens 450 appartementen opgeleverd. Dit aantal loopt de komende jaren op tot 2.200. Dit is overigens zonder de woningen die in de toekomst in de wijk Holland Park-Zuid worden gebouwd. Het kost André Snippe geen moeite om de sterke kanten van Holland Park te benadrukken. De kwaliteit van de bouw is uitstekend, de wijk is gevarieerd met water, groen en voorzieningen en de bereikbaarheid is uitmuntend. "Vlak bij Holland Park stoppen de trein, de metro en de bus en Amsterdam is ook per fiets makkelijk te bereiken. Wij dachten aanvankelijk dat de parkeernorm van 0,6 per woning aan de lage kant was. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. In deze regio hebben veel mensen geen auto, of doen die juist weg. Een auto is allang geen statussymbool meer. Veel mensen ervaren een auto eerder als een blok aan hun been."

André Snippe (links) tijdens de opening van een verkeersbrug in Holland Park.