Werkgroep onderzoekt lokale democratie

DIEMEN De gemeenteraad is vorige week gestart met een werkgroep die aan de slag is gegaan om de lokale democratie in Diemen te versterken.

Het betreft de werkgroep Meervoudige Democratie. Hiermee wordt bedoeld dat democratie meerdere vormen heeft. Naast de besluitvorming in de gemeenteraad is ook de betrokkenheid van inwoners, instellingen en ondernemers belangrijk bij het maken van plannen. Elke politieke partij die deel uitmaakt van de gemeenteraad in Diemen heeft een raadslid voor de werkgroep afgevaardigd. De werkgroep kijkt welke nieuwe werkvormen en instrumenten gebruikt kunnen worden om de zeggenschap en invloed van mensen in de gemeente beter vorm te geven.

Een vaakgehoorde klacht van inwoners van Diemen is dat zij pas in een late fase van de besluitvorming hun mening kunnen geven over een door de gemeente ontwikkeld plan. Een voorbeeld hiervan is de bouw van woningen. Vaak is onduidelijk wat al vastligt en waar nog invloed op de planvorming kan worden uitgeoefend.

De fractie van D66 was van plan om tijdens de gemeenteraadsvergadering van januari een motie in te dienen waarin het college van B en W zou worden verzocht een onlineplatform voor burgerparticipatie op te zetten. Via het platform zouden inwoners van Diemen hun ideeën op de agenda van de gemeenteraad kunnen laten zetten. D66 besloot de motie in te trekken en het voorstel eerst te bespreken in de werkgroep Meervoudige Democratie.

De eerste bijeenkomst van de werkgroep Meervoudige Democratie vond vorige week donderdagavond plaats.


Openbaar vervoer

Vervolg van voorpagina.

Bert Timmer vertelde dat er onderzoek wordt gedaan naar het halteplan van het GVB. De halte op het Alexanderplein maakt deel uit van dit onderzoek. Timmer gaf aan dat het GVB geen plannen heeft om lijn 19 door te trekken naar de natuurijsbaan op De Sniep of verder. Evenmin zijn er plannen voor een busverbinding tussen het Amstelstation en Diemen.