Hogeschool InHolland.
Hogeschool InHolland. Foto: Trudy Kroese

Holland Park Zuid zal rond 1.500 woningen tellen

De gemeenteraad praat op donderdag 14 maart over het voorontwerpbestemmingsplan Holland Park Zuid. Wethouder Lex Scholten van Wonen geeft uitleg over het plan.

DIEMEN Holland Park Zuid betreft het gebied tussen de Daalwijkdreef, het Zilvermeeuwpad, de Gooiseweg en de metrolijn bij station Verrijn Stuart. Het is het gedeelte van Holland Park dat grenst aan Amsterdam-Zuidoost.
In het voorontwerpbestemmingsplan wordt uitgegaan van de bouw van circa 1.500 woningen. De helft van de woningen zal uit sociale huurwoningen (30 procent) en woningen met een middelhuur tot circa 1.000 euro per maand bestaan (20 procent). Voor de sociale huurwoningen geldt dat die voor een periode van 25 jaar sociale huurwoningen moeten blijven.

Bijzondere situatie

Scholten geeft aan dat het om een bijzondere situatie gaat. De grond waarop de woningen worden gebouwd is geen eigendom van de gemeente, maar van private partijen: Hogeschool Inholland, KPN, De Key, Arq en een kerkgenootschap. Op initiatief van de gemeente is nu de Wet voorkeursrecht van kracht. Het gevolg hiervan is dat de vijf partijen hun grond tot aan het einde van dit jaar alleen aan de gemeente mogen verkopen. De gemeente heeft de verplichting om voor het einde van dit jaar een bestemmingsplan voor dit gebied te maken.

Scholten: "Hogeschool Inholland vertrekt tussen 2022 en 2024 uit Diemen. De Key is eigenaar van de containerwoningen voor studenten en Poolse werknemers, die volgens afspraak met de gemeente in 2022 verdwijnen. De elektriciteitscentrale van KPN krijgt een andere plek in het gebied en met Arq moet nog overeenstemming worden bereikt."

Zelf ontwikkelen

Stichting Philadelphia is eigenaar van het kerkgebouw dat vlak bij de containerwoningen staat. De stichting wil het gebied zelf ontwikkelen en er woningen bouwen.
Dit is alleen mogelijk als de bebouwing past in het bestemmingplan dat de gemeenteraad eind dit jaar vaststelt.

Veel sociale huurwoningen en woningen met middelhuur in Holland Park Zuid

De hoogte in

Uit het voorontwerpbestemmingplan blijkt dat er een keuze is gemaakt om de hoogte in te gaan. Er komen vier torenflats van 13 bouwlagen (40 à 50 meter hoog) en diverse gebouwen met vier tot negen woonlagen. Die variëren in hoogte tussen de 14 en 30 à 35 meter. Scholten: "De hoogte van die gebouwen zal niet afwijken van de hoogte van een aantal gebouwen dat al in andere delen van Holland Park staat. Holland Park is een appartementenwijk. En als je een keuze maakt voor sociale huurwoningen en woningen met een middelhuur moet je in verband met de kosten en opbrengsten appartementencomplexen bouwen. Bovendien willen wij hier meer groen en openbare ruimte dan in het huidige Holland Park."
De parkeernorm zal hetzelfde zijn als die in de overige wijken van Holland Park: 0,6 parkeerplaats per woning en 0.25 per woning voor bezoekers. Eigenaren en huurders dienen hun auto inpandig te parkeren, bezoekers kunnen hun auto buiten parkeren. Eigenaren van koopwoningen kunnen een parkeerplaats kopen, huurders kunnen een parkeerplaats huren.

Veel groen

Het gebied waar gebouwd gaat worden heeft een groen karakter. Er zal ook in de nieuwe situatie veel groen tussen de woonblokken terugkeren. Daarnaast is er ruimte gereserveerd voor voorzieningen zoals winkels en horeca. Scholten: "Hoe die ruimte wordt ingevuld is aan ondernemers, maar er gelden uiteraard wel een aantal regels."

Containerwoningen voor studenten.