Boog: 'Bij dit soort ranglijstjes ontbreekt helaas de brede context'.
Boog: 'Bij dit soort ranglijstjes ontbreekt helaas de brede context'. Foto: Holzhausfotografie.nl.

Diemen staat op plaats 8
van Misdaadmeter AD

DIEMEN De gemeente Diemen staat op de achtste plaats van de Misdaadmeter van het AD. Dit betekent dat er in 2018 maar zeven gemeenten waren die op het aantal delicten slechter scoorden dan Diemen. De Misdaadmeter werd zaterdag gepubliceerd.

Burgemeester Erik Boog plaatst kanttekeningen bij de resultaten van de Misdaadmeter: "Zo'n ranglijst blijft eenzijdig en het zijn dagkoersen. Het zegt niets over de context en de ontwikkeling de afgelopen jaren. Wel zie ik het als een aanmoediging om door te gaan met mijn beleid om criminaliteit in Diemen steviger aan te pakken."

Diemen heeft een negatieve sprong gemaakt op de Misdaadmeter van het AD. De gemeente stond vorig jaar nog op de 26e plaats. Het AD presenteert elk jaar de Misdaadmeter. Het gaat om cijfers die betrekking hebben op het aantal aangiften van een tiental soorten delicten in het jaar ervoor.

High-impactmisdrijven

Er is een aantal high-impactmisdrijven. Het betreft hier misdrijven die grote indruk maken op de slachtoffers. Een hiervan in straatroof. In 2018 werd dertig keer aangifte gedaan van een straatroof in Diemen. In 2017 betrof het 20 aangiftes. Een stijging van 50%. Het aantal aangiftes van mishandeling steeg van 66 naar 80. Er werd vorig jaar vier keer meer aangifte van zakkenrollen gedaan dan in het jaar ervoor: 18 tegenover 14.

Het aantal aangiftes van inbraken in woningen steeg ook: van 141 naar 147. Dit had vooral te maken met een Chileense bende die actief was in de regio. Na een aantal arrestaties liep het aantal woninginbraken weer terug. Er werd in 2018 135 keer aangifte gedaan van inbraak in een auto. in 2017 was dat 125 keer.

Opvallend is de stijging van het aantal aangiftes van vernielingen

Opvallend is de stijging van het aantal aangiftes van vernielingen. In 2018 werd er 131 keer aangifte van vernieling gedaan, een jaar eerder nog 79 keer.

Van een aantal soorten delicten is het aantal aangiftes in 2018 afgenomen in vergelijking met 2017. Het aantal overvallen daalde van 9 naar 4 in vergelijking met het jaar ervoor. 61 mensen deden in 2018 aangifte van bedreiging. Een jaar eerder waren dat er nog 63. Het aantal aangiftes van autodiefstal liep fors terug: van 58 in 2017 tot 38 in 2018.

Brede context

Burgemeester Erik Boog: "Onder de rook van Amsterdam hebben wij bovengemiddeld last van criminaliteit. Net zoals gemeenten in andere stedelijke gebieden in Nederland. Daarnaast blijkt uit dezelfde politiecijfers dat ook in Diemen het laatste decennium de criminaliteit is gedaald. Bijvoorbeeld: in 2009 hadden we in Diemen nog 256 woninginbraken tegen 147 in 2018. In 2009 hadden we 52 straatroven, in 2018 waren dat er 30. En dat terwijl wij veel meer inwoners en woningen erbij hebben gekregen. De criminaliteit in Diemen daalt wel minder snel dan in veel andere gemeenten. We blijven daarom inzetten op het verminderen van woninginbraken en straatroven. Politie en gemeente zullen in het nieuwe veiligheidsbeleid hieraan prioriteit blijven geven."

'Scheerlicht'

"Daarnaast is er meer dan deze 'high-impactcrimes' waar deze cijfers over gaan. We hebben in Diemen tevens te maken met zware, georganiseerde criminaliteit, die niet altijd zichtbaar is, ook niet in de cijfers, maar wel andere criminaliteit aantrekt en onze samenleving ondermijnt. Alle partners in Diemen maken werk van de aanpak van deze ondermijnende criminaliteit. Bijvoorbeeld door de aanpak 'Scheerlicht'.

'Met de aanpak van ondermijnende criminaliteit lopen wij voorop'

"Daar lopen wij mee voorop in het land. En dat is hard nodig. Ik zie dit soort berichtgeving als een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg en gezamenlijk nog een stapje extra te zetten", aldus Boog.

Veilig

Veel inwoners van Diemen voelen zich overigens veilig in Diemen. Uit de benchmark 'Waar staat je gemeente' uit 2018 blijkt dat 79% van de respondenten in Diemen zich meestal of altijd veilig voelt in de buurt. Daarnaast geeft de Regionale Veiligheidsrapportage aan dat de inwoners van Diemen zich veel veiliger voelen dan vier jaar geleden. Ook laten alle politiecijfers zien dat ondanks de groei van Diemen de totale criminaliteit in 2018 niet is toegenomen.