Werkzaamheden hebben gevolgen voor openbaar vervoer.
Werkzaamheden hebben gevolgen voor openbaar vervoer. Foto: Trudy Kroese

Werkzaamheden fase 2B Oost-West As gaan in april van start

DIEMEN Er wordt van begin april tot aan het einde van dit jaar gewerkt aan fase 2B van de Oost-West As. Dit is het gebied tussen de rotonde op de hoek van de Prins Bernhardlaan/Muiderstraatweg en de Diemerbrug. De werkzaamheden hebben gevolgen voor onder andere het openbaar vervoer en het overige verkeer.

De gemeente houdt op woensdag 6 maart een informatieavond over de werkzaamheden. De bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis en duurt van 18.00 tot 19.30 uur.

Er gaat gewerkt worden aan de rijbanen, fietspaden, voetpaden, tramrails en tramhaltes. Ook worden de riolen vervangen en worden er nieuwe bomen en vaste planten geplant. De werkzaamheden worden in fasen uitgevoerd. Eerst wordt het zuidelijke deel van de Muiderstraatweg inclusief de trambaan vervangen. Dit is het deel langs de Weespertrekvaart. Wanneer het werk daar klaar is wordt het noordelijke deel van de rijbaan vervangen. Als laatste komen de trottoirs en het fietspad aan de noordzijde aan de beurt. In het najaar worden de nieuwe bomen en de vaste planten geplant. De tramhaltes op de Muiderstraatweg ter hoogte van de Nicolaas Lublinkstraat worden eind mei opgeheven. Hiervoor in de plaats komen op de Hartveldsweg tussen de Ouddiemerlaan en de Burgemeester Bickerstraat haltes in beide richtingen. Deze haltes worden naar verwachting met ingang van 1 juni in gebruik genomen. Later verdwijnen de haltes op de Hartveldseweg ter hoogte van de Schoolstraat. Het is nog niet bekend wanneer dit het geval zal zijn.

Het reduceren en verplaatsen van tramhaltes is een besluit van de Vervoerregio Amsterdam. De Vervoerregio Amsterdam houdt zich bezig met het optimaliseren van de ov-infrastructuur, de kwaliteit en de efficiency. Het wijzigen van de tramhaltes is daar een voorbeeld van, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De nieuwe plekken van de haltes hebben tot gevolg dat voor sommige reizigers de afstand tot de haltes zal afnemen, terwijl die voor andere reizigers juist zal toenemen.

De werkzaamheden voor de Oost-West As hebben ingrijpende gevolgen voor het openbaar vervoer. Buslijn 44 blijft voorlopig de eerder ingestelde omleidingsroute volgen: na de Diemerbrug slaat de bus linksaf de Hartveldseweg op. Vervolgens rijdt de bus via de Arent Krijtsstraat en het Wilhelminaplantsoen naar de Ouddiemerlaan. Vanaf de halte voor het gemeentehuis rijdt de bus weer de reguliere route. De haltes op de Muiderstraatweg, Prins Bernhardlaan en Prinses Beatrixlaan komen te vervallen. De gemeente verwacht dat de bus halverwege juli weer de gebruikelijke route kan gaan rijden. Bus 44 rijdt al geruime tijd deze omleidingsroute. Eerder meldde het GVB dat de bus vanaf 1 maart weer de reguliere route zou gaan rijden. Dit is dus niet het geval.

Vanaf maandag 29 april tot en met donderdag 16 mei rijden er geen trams in Diemen. Vanaf de halte op de Middenweg ter hoogte van de Brinkstraat rijden dan bussen van en naar Diemen. In deze periode wordt er door het GVB volop gewerkt aan de rails en de bovenleiding en door de aannemer van de gemeente aan de rijbaan. In deze periode zal er ook 's nachts gewerkt worden.

Behalve voor het openbaar vervoer hebben de werkzaamheden ook gevolgen voor voetgangers, fietsers en bromfietsers. Begin april wordt het doorgaande fietspad langs de Muiderstraatweg in beide richtingen afgesloten. Fietsers worden omgeleid via de Burgemeester De Kievietstraat.

Fietsers vanuit Diemen-Zuid richting Plantage de Sniep moeten bij de Diemerbrug oversteken en hun weg vervolgen via de Burgemeester De Kievietstraat. Het fietspad voor de huizen aan de Hartveldseweg wordt verbreed, zodat het geschikt wordt voor fietsverkeer uit twee richtingen. Voetgangers kunnen gebruik blijven maken van het voetpad aan de noordzijde van de Muiderstraatweg/Hartveldseweg (het trottoir langs de woningen/bedrijven).

Tijdens de werkzaamheden zorgt de gemeente voor een doorgaande rijbaan van de Diemerbrug richting de rotonde. Hiervoor wordt aan de kant van de woningen een speciale, tijdelijke rijbaan gemaakt. Er dient rekening mee te worden gehouden dat er in die periode zeer weinig parkeermogelijkheden zijn langs de tijdelijke rijbaan. De gemeente doet haar best om de parkeergarages zo veel mogelijk bereikbaar to houden. Verkeer vanuit Plantage de Sniep wordt omgeleid via de Prins Bernhardlaan, Prinses Beatrixlaan, Wilhelminaplantsoen en Arent Krijtsstraat.