Opnamen op de Rode Kruislaan.
Opnamen op de Rode Kruislaan. Foto: Trudy Kroese

Twee weken opnamen op Rode Kruislaan voor film 'Shalky'

Studenten van de Nederlandse Filmacademie hebben de afgelopen twee weken in Diemen opnamen gemaakt voor de film 'Shalky'.

DIEMEN De opnamen voor 'Shalky' zijn gemaakt in en rond de flats aan de Rode Kruislaan. De film is een afstudeerproject van studenten van de Nederlandse Filmacademie.

De film gaat over Shalky, een 28-jarige Marokkaanse man. Hij woont in de niet-bestaande flatwijk Klein Kompas. In de wijk staat ieders leven stil. Daar hebben Shalky en de inwoners van Klein Kompas vrede mee: het leven is immers comfortabel, veilig en vertrouwd. Nu is er echter één probleem: Shalky heeft de auto van een van zijn vrienden verkeerd geparkeerd en nu is hij de autosleutels kwijt. De vriendengroep begint aan de zoektocht naar de sleutels. Tijdens deze zoektocht ontmoeten ze vele mensen in de wijk en komen in de vreemdste situaties terecht.

De locatie is niet zomaar gekozen. Regisseur Lance Hossein Tangestani is geboren en getogen in Diemen. Hij woonde een groot deel van zijn jeugd met zijn moeder en broertje in een flat aan de Rode Kruislaan en vond die omgeving perfect als locatie van 'Shalky'. Hester Breunissen, Roderik Dekker en Rik Aarts zijn producers van de film. Zij leggen uit dat er veel komt kijken bij het maken van filmopnamen op locatie. Het gebied in Diemen waar werd gefilmd werd afgezet, er werd een bedrijf ingehuurd dat de stroom leverde die nodig was voor de apparatuur, en de acteurs en figuranten moesten worden ontvangen en geïnstrueerd.

De crew en de acteurs van 'Shalky' werkten twee weken lang vanuit leegstaande ruimten in kinderdagverblijf De Toversteen aan de Rode Kruislaan en vanuit buurthuis De Verbinding aan het Van Markenplantsoen. Buurtbewoners waren ruim van tevoren per brief geïnformeerd over de filmopnamen in hun woonwijk.

Roderik Dekker: "Tijdens de opnamen zijn diverse bewoners van de Rode Kruislaan komen kijken. De meeste mensen vonden het leuk en waren enthousiast, maar enkele zeiden dat zij hopen dat de buurt er in de film goed vanaf komt. Voor de duidelijkheid: 'Shalky' speelt zich af in de denkbeeldige flatwijk Klein Kompas. En als er in de film raakvlakken zijn met de Rode Kruislaan dan betreft dat de sfeer in de wijk van een flinke tijd geleden, de periode die Lance Hossein Tangestani zich uit zijn jeugd herinnert."

Veel medewerking

Film wordt in juni in Eye vertoond, later in het jaar op tv

De producenten hebben veel medewerking gekregen van de gemeente, Stichting Welzijn Diemen en de brandweer en de politie van Diemen. Rik Aarts: "Tijdens de opnamen hebben wij een dag gebruik mogen maken van een politieauto en een brandweerauto. Er was een agent bij. Het huren van de politieauto en brandweerauto kostte uiteraard geld, maar het bedrag dat zij in rekening hebben gebracht viel gelukkig mee." De producenten en de crew van 'Shalky' zijn blij met de medewerking die zij in Diemen hebben gekregen en willen graag iets terugdoen. Zij willen de film later dit jaar vertonen in gebouw De Verbinding en daarna in Theater de Omval. 'Shalky' wordt een film van 25 minuten die zowel in de bioscoop als op televisie zal worden vertoond. De drie producenten geven aan hoeveel werk er bij komt kijken om de film te maken en af te ronden. Na de voorbereidingen en het draaien op locatie is het tijd voor de afronding van het proces. De regisseur en de editor gaan de film monteren. Dit houdt in dat de opnamen die nodig zijn worden geselecteerd en in de juiste volgorde worden geplaatst. Dit duurt ongeveer vijf weken. Tevens wordt er een geluidsmix gemaakt en wordt de film van ondertitels voorzien. Het gaat om aparte ondertitels voor film en televisie.

De film is klaar in juni 2019 en wordt dan vertoond in het EYE Amsterdam in de eerste week van juli, en zal vervolgens te zien zijn op de NPO later in het jaar.