Celstraffen tot 16 jaar voor brand Rode Kruislaan

Diemen De rechtbank Amsterdam heeft de drie verdachten die verantwoordelijk zijn voor de brand in een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan op 19 juli 2017 veroordeeld tot 16, 15 en 14 jaar celstraf. Bij de brand kwam de 27-jarige student David Swart om het leven en liepen twee slachtoffers blijvend letsel op.

De hoogste straf heeft de 24-jarige Simona I. gekregen. Haar broer, Gilermo I. (25) moet 14 jaar de cel in en Rachid V. (27) kreeg 14 jaar gevangenisstraf.

Schadevergoeding

De straffen vallen iets lager uit dan de celstraffen die de officier van justitie drie weken geleden eiste: 16, 17 en 18 jaar celstraf.

Naast de celstraffen moeten de drie verdachten samen ruim 100.000 euro schadevergoeding betalen.

Verzekeringsgeld

De hoofdverdachte Simona I. (24) was de bewoonster van de woning op de onderste etage van de studentenflat waar de brand werd gesticht. Het was haar idee om haar woning in brand te steken om op die manier het verzekeringsgeld van haar brandverzekering op te strijken. Een paar dagen voor de brand had zij haar brandverzekering nog verhoogd.

Simona I. schakelde haar broer Gilermo I. en een vriend, Rachid V., in om de klus te klaren. Zij stelde hen een beloning in het vooruitzicht. Kort na de brand claimde zij bij haar verzekeringsmaatschappij ruim € 70.000; uiteindelijk werd er € 15.000 uitbetaald.

Zelf niet thuis

De brand brak die nacht rond 03.30 uur uit terwijl bijna alle 178 bewoners thuis lagen te slapen. Simona I. was die nacht niet thuis. Zij vertrok rond middernacht richting het casino in Amsterdam. Het vuur en de rook verspreidden zich snel vanaf de begane grond door het gebouw.

5