Uitspraak proces brand Rode Kruislaan

Vervolg van voorpagina.

Bijna alle bewoners wisten zelfstandig het flatgebouw te verlaten. Alleen David Swart en zijn vriendin niet. Davids levenloze lichaam werd een paar uur nadat het flatgebouw rond 05.30 uur onbewoonbaar was verklaard, door hulpverleners op de 12de verdieping gevonden. Zijn vriendin troffen de hulpverleners op een andere etage aan, geheel gedesoriƫnteerd.

Stemherkenning

Een dag na de brand werd Gilermo I. gearresteerd. Zijn zus en Rachid V. werden een paar maanden na de brand aangehouden. Aanleiding was een telefoontje van een anonieme beller die in de nacht van de brandstichting de politie waarschuwde met de mededeling dat er in een flat in Diemen brand zou worden gesticht. Door stemherkenning wist de politie de beller te achterhalen. Het bleek de ex-vriendin van Gilermo. Via onder meer telefoontaps kwamen uiteindelijk ook Simona I. en Rachid V. in beeld.

Hoewel de rechtbank aanneemt dat de verdachten geen slachtoffers wilden maken, zijn de gevolgen van de brand hen wel volledig toe te rekenen. Na een zorgvuldige voorbereiding stichtten ze de brand op een tijdstip waarvan zij konden en moesten weten dat er veel mensen in het 15 verdiepingen tellende gebouw lagen te slapen. Bovendien werd de brand gesticht met benzine, en bevond het appartement zich op de begane grond, vlak bij het trappenhuis. Dit alles deden zij enkel om er zelf financieel beter van te worden.

Onherstelbaar leed

De drie hebben met hun daad onherstelbaar leed veroorzaakt, niet alleen bij de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer, maar ook bij de gewonden. Een van hen zal moeten leren leven met blijvend hersenletsel, een ander slachtoffer raakte het grootste deel van haar zicht kwijt. De rechtbank rekent dit de verdachten zeer zwaar aan.

De vrouw is naast de brandstichting ook veroordeeld voor haar poging de verzekering op te lichten. De rechtbank neemt het de vrouw zeer kwalijk dat zij geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor haar daden, zelfs niet toen de fatale gevolgen van de brand duidelijk waren. Zij is in plaats daarvan alleen maar bezig geweest met het verkrijgen van een uitkering van de verzekeringsmaatschappij.