Tijdens de open dag in januari was het enorm druk.
Tijdens de open dag in januari was het enorm druk. Foto: Trudy Kroese

Hoop dat er in toekomst
toch middelbare school komt

DIEMEN De teleurstelling dat er aan het begin van het schooljaar 2019-2020 geen middelbare school in Diemen van start gaat, is groot. Dit geldt niet alleen voor de gemeente en de Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB), maar ook voor de ouders die hun kinderen voor de school hadden ingeschreven. En natuurlijk zijn ook de kinderen teleurgesteld dat zij aan het begin van het volgende schooljaar geen les krijgen op een middelbare school dicht in de buurt.

Maar het besluit van vrijdag om het komende schooljaar niet met een middelbare school in Diemen te starten, is voor de betrokken partijen geen reden om het hoofd in de schoot te leggen. Integendeel. De komende maanden zullen de gemeente en de OSB intensief overleggen over het mogelijke vervolg. Het is duidelijk dat beide er alles aan willen doen om Diemen haar eigen middelbare school te geven. De wens om in Diemen een middelbare school te vestigen is er al heel lang. Jaren geleden stond dit al in het verkiezingsprogramma van de afdeling Diemen van D66. Zo nu en dan werd het onderwerp op de agenda van de lokale politiek geplaatst. De coalitie van GroenLinks, D66 en de PvdA die in de zomer van 2018 aantrad, maakte in het coalitieakkoord duidelijk te streven naar een middelbare school in Diemen.

In maart 2018 ondertekenden Wethouder Jeroen Klaasse en Saskia Grotenhuis, bestuurslid van de Stichting Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer, een intentieverklaring. De gemeente en de OSB gingen de haalbaarheid van een middelbare school onderzoeken. Het onderzoek had een positief resultaat en de voorbereidingen voor de middelbare school werden gestart. De bedoeling was dat er een nevenvestiging van OSBijlmer in Diemen zou starten: Open Schoolgemeenschap Diemen (OSDiemen). Het streven was om aan het begin van het schooljaar 2019-2020 te starten met brugklassen. De school zou een tijdelijke locatie krijgen in basisschool Het Atelier in Diemen-Zuid. In de toekomst zou er een school worden gebouwd naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid.

Tijdens de open dag die OSDiemen in januari in Theater de Omval organiseerde, was het enorm druk. Belangstellenden kregen informatie over de lessen van de scholen. Diverse ouders schreven kun kind meteen in voor de OSDiemen. In de weken daarna volgden meer inschrijvingen. Na verloop van tijd bleek echter dat er zich veel leerlingen voor het vmbo hadden aangemeld, maar dat er te weinig leerlingen voor de havo en het vwo waren.

Evaluatie

De afgelopen periode heeft de OSDiemen zich tot het uiterste ingespannen om leerlingen te werven voor de nieuwe school. Naast de open dag in Theater de Omval werden extra informatieavonden georganiseerd voor havo/vwo-leerlingen. Ook de basisscholen in Diemen, hun directeuren en leerkrachten van groep 8 hebben waar mogelijk meegewerkt aan het informeren van leerlingen en ouders over de komst van de nieuwe school. Ook zij worden betrokken in het evaluatieonderzoek dat voor de zomer wordt georganiseerd.

Wethouder Klaasse van Onderwijs is teleurgesteld: "Het is erg jammer dat het niet gelukt is om komend schooljaar al te starten met een middelbare school in Diemen. Ik begrijp de teleurstelling bij de ingeschreven kinderen en hun ouders. Het is nu belangrijk dat we het proces evalueren voor een eventueel vervolgtraject. We hebben veel positieve reacties gekregen en er zijn behoorlijk veel aanmeldingen. We gaan graag samen met de OSB kijken naar de mogelijkheden om op termijn de middelbare school in Diemen alsnog te realiseren." Directeur-bestuurder van de OSB Maryse Knook beaamt dit: "Het is jammer en naar om het vertrouwen van zo veel leerlingen en hun ouders niet te kunnen belonen. We zijn onder de indruk van het aantal inschrijvingen; toch moeten we nu ook goed beseffen dat we alle leerlingen na twee jaar een goed vervolg moeten kunnen bieden op alle niveaus van vmbo-tl, havo en vwo."

De gemeente Diemen en OSB hebben afgesproken samen de keuzes van de leerlingen van groep 8 voor het vervolgonderwijs te onderzoeken alsook de redenen voor terughoudendheid van ouders van de havo/vwo-leerlingen om zich in te schrijven voor de OSDiemen.