Twee nieuwe gemeentelijke monumenten

DIEMEN Het college van burgemeester en wethouders heeft twee nieuwe gemeentelijke monumenten aangewezen. Het gaat om het gebouw De Rietschuur aan Kriekenoord en het speeltoestel de blauwe olifant in het Nelson Mandelapark.

Wethouder Jeroen Klaasse van Kunst en Cultuur: "Met de aanwijzing tot gemeentelijk monument erkennen we de monumentale waarde van De Rietschuur en maken we duidelijk dat we hechten aan het belang van de bescherming daarvan. Bij de herbestemming van De Rietschuur vormt het behoud van het karakteristieke gebouw met de muurschildering in het interieur een belangrijk uitgangspunt dat we meegeven in het programma van eisen aan de ontwikkelaars."

"De blauwe olifant bezorgt de kinderen in Diemen al bijna 60 jaar speelplezier. Waren deze ijzeren speeltoestellen midden vorige eeuw nog gemeengoed in Nederland, inmiddels zijn ze uit het straatbeeld verdwenen en heeft de olifant in Diemen zo langzamerhand zeldzaamheidswaarde. Met zijn respectabele leeftijd heeft de olifant bovendien een plek veroverd in de herinnering van veel Diemenaren. Al met al genoeg reden om de olifant op te nemen in de lijst van gemeentelijke monumenten zodat ook nog veel generaties na ons van hem kunnen blijven genieten. Met de aanwijzing van deze monumenten dragen we bij aan het vergroten van de bewustwording over de cultuurhistorie van Diemen", aldus Klaasse.


Huisartsen

Vervolg van voorpagina.

Er is onder inwoners van Diemen veel kritiek op het feit dat het moeilijk is om een nieuwe huisarts te vinden. Van de vier huisartsen die in De Brede HOED in het centrum werken neemt alleen dokter Teszler nieuwe patiënten aan. Dokter Teszler neemt alleen patiënten aan die in het centrum van Diemen of in de wijk Plantage de Sniep wonen en nog geen huisarts hebben. De overige huisartsen die in de Brede HOED werken zijn dokter Fortuin, dokter Van Grieken en dokter Bruinsel. Zij nemen momenteel geen nieuwe patiënten aan. De huisartsen in Gezondheidscentrum Diemen-Noord hebben wel plek voor nieuwe patiënten. Maar alleen voor mensen die aan de noordkant van het spoor wonen.