De casting van zaterdag.
De casting van zaterdag. Foto: Trudy Kroese

De film 'Shalky' wordt
een ode aan de Rode Kruislaan

Studenten van de Nederlandse Filmacademie nemen van 10 februari tot en met 24 februari in Diemen de afstudeerfilm 'Shalky' op.

DIEMEN De film 'Shalky' wordt opgenomen in en rond de flats en studentenflats aan de Rode Kruislaan. Zaterdag was er in Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid een casting, waar belangstellenden een kans maakten op een rol in de film. Er deden twaalf mensen mee aan de casting, waarbij vijf rollen te verdelen waren.

Regisseur Lance Hossein Tangestani is geboren en getogen in Diemen. Hij woonde lange tijd met zijn ouders in een flat aan de Rode Kruislaan en ging ook in Diemen naar de basisschool. Eerst naar De Venser in Diemen-Zuid en later naar De Octopus in het centrum. Hij ging daarna naar het Pieter Nieuwland College in Amsterdam-Oost. Twee jaar geleden verhuisde hij naar Amsterdam. "Ik heb nog steeds een band met Diemen. Het is mij opgevallen dat de gemeente enorm is gegroeid. Er zijn veel huizen bij gekomen, vooral in Holland Park."

De film 'Shalky' gaat over Shalky, een 28-jarige Marokkaanse man. Hij woont in de niet-bestaande flatwijk Klein Kompas. Shalky trekt dagelijks op met mensen van alle soorten en maten. In de wijk staat ieders leven stil. Daar hebben Shalky en de inwoners van Klein Kompas vrede mee: het leven is immers comfortabel, veilig en vertrouwd. Nu is echter één probleem: Shalky heeft de auto van een van zijn vrienden verkeerd geparkeerd en nu is hij de autosleutels kwijt. De vriendengroep begint aan de zoektocht naar de sleutels. Tijdens deze zoektocht ontmoeten ze vele mensen in de wijk en komen in de vreemdste situaties terecht.

Ode aan Rode Kruislaan

Lance: "'Shalky' is een ode aan de Rode Kruislaan in Diemen, de wijk waarin ik ben opgegroeid. De bovengenoemde verhalen, arena en personages zijn gebaseerd op mijn herinneringen aan de wijk. Twee jaar geleden verliet ik de Rode Kruislaan en ging ik op mezelf wonen. Door de afstand die daardoor ontstond kreeg ik een nieuw perspectief op mijn tijd daar. Zo kwam ik tot de ontdekking dat ik een haat-liefdeverhouding heb met de plek waar ik ben opgegroeid. Vanuit die haat-liefdeverhouding ontstond mijn obsessie met 'Verlamming' als thematiek en de manieren waarop zich dat kan uiten. De Rode Kruislaan is een veilige haven voor mensen uit alle windstreken. Tijdens de ontwikkeling van dit verhaal moest ik denken aan alle buren waarmee ik de flat deelde. Een plek met talloze verhalen, zowel komisch als ontroerend. 'Shalky' is voor mij een belichaming van de wijk waarin ik ben opgegroeid, die de kijker meeneemt langs al deze mensen en hun verhalen."

Regisseur Lance Hossein Tangestani woonde lang in Diemen

Foto uit de teaser van 'Shalky'.