Bezoekers van de gemeenteraadsvergadering.
Bezoekers van de gemeenteraadsvergadering. Foto: Trudy Kroese

Iedereen is tegen de komst
van een biomassacentrale

Wat de gemeenteraad betreft worden er keiharde afspraken gemaakt in het convenant en een second opinion gevraagd over de biomassacentrale.

DIEMEN Ook de Ouderenpartij Diemen en Leefbaar Diemen, die tegen het voorstel stemden waarin een ontwerpverklaring van geen bedenkingen is afgegeven en het overeenkomen van een convenant, steunden de moties daarover.

Als gevolg van een van de moties wordt namens de gemeenteraad een second opinion aangevraagd bij "een instantie met veel ervaring en kennis op het gebied van omgevingsrecht inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad in verband met de gevraagde ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor de biomassacentrale". In de andere motie wordt het college van B en W opgedragen om in het convenant dat moet worden afgesloten keiharde afspraken te maken.

De gemeenteraad is dus schoorvoetend akkoord gegaan met het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen. Bijna alle partijen stemden voor omdat zij van mening waren dat er geen wettige weigeringsgronden waren gevonden. Ouderenpartij Diemen en Leefbaar Diemen hadden geen zin om met de rug tegen de muur akkoord te gaan met het voorstel.

De verwachting is dat er de komende tijd veel zienswijzen tegen de ontwerpverklaring worden ingediend. Er is immers groot verzet tegen de mogelijke komst van een biomassacentrale. Niet alleen vanuit de politiek in Diemen, maar ook van bewoners. Dit blijkt uit de petitie die door een inwoonster van Diemen is gestart en inmiddels door meer dan 4.000 mensen is ondertekend. En niet alleen door veel inwoners van Diemen, maar ook door inwoners van gemeenten als Weesp, Amsterdam, Muiden en Muiderberg. Ook in die gemeenten zijn zorgen over de komst van een biomassacentrale in de directe omgeving.

Wethouder Jorrit Nuijens wees erop dat zienswijzen de centrale alleen kunnen stoppen als blijkt dat het plan toch niet voldoet aan de eisen. Bijvoorbeeld omdat blijkt dat de luchtkwaliteit wel met minimaal 1,2 microgram verslechtert of de absolute norm wordt overschreden. De gemeenteraad neemt in juni een besluit over het afgeven van een definitieve verklaring van geen bedenkingen. Alle fracties, ook die voor het ontwerpbesluit hebben gestemd, kunnen in juni een nieuwe afweging maken als er weigeringsgronden zijn. Het definitieve besluit of er al dan niet een biomassacentrale in Diemen komt, wordt genomen door de provincie Noord-Holland.

Nuon organiseert op maandag 11 februari een inloopavond over de biomassacentrale in Diemen. De bijeenkomst wordt gehouden in Theater de Omval en duurt van 19.00 tot 21.00 uur. De volgende thema's komen in ieder geval aan de orde: luchtkwaliteit en geluid, herkomst van de biomassa, verduurzaming stadswarmte en de rol van biomassa, en de planning en het proces. Iedereen is welkom. Er zijn specialisten aanwezig die de aanwezigen een toelichting zullen geven en vragen zullen beantwoorden.

De verwachting is dat er veel zienswijzen worden ingediend