PvdO stelt vragen over thuiszorg

DIEMEN De partij van de Ouderen (PvdO) heeft aan het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over de thuiszorg in Diemen.

"Er bereiken ons zorgelijke berichten over problemen in de thuiszorg aan ouderen. De thuiszorgorganisaties in Diemen zouden 'vol' zitten. Amstelring en Buurtzorg zouden geen nieuwe cliënten kunnen aannemen en Cordaan zo nu en dan wel", aldus de partij.

"Gevolg is dat op het individuele niveau pas afspraken na 11.00 uur kunnen worden gemaakt, of niet dagelijks. Uit voorbeelden weten we dat mensen 's morgens een telefoontje krijgen dat de thuiszorger later komt, en dan soms pas om 16.00 uur 's middag aanwezig is om het ontbijt te maken en de cliënt te wassen en aan te kleden. De cliënt zit dan de hele dag zonder ontbijt en middageten in pyjama in huis. Soms zou het ook gebeuren dat een thuiszorger die komt om iemand aan te kleden, alleen maar een praatje maakt. Ook zouden mensen die thuiskomen na een ziekenhuisopname niet adequaat opgevangen en begeleid worden."

Tekort

"Daarnaast krijgen wij signalen dat de afgifte van indicaties voor zorg traag verloopt. Oorzaak van dit alles zou het structurele personeelsprobleem zijn, het tekort aan thuiszorgers en buurtverpleegkundigen dat in heel Nederland zou spelen", meldt de PvdO.

Vragen

De PvdO vraagt of het college van B en W op de hoogte is van de situatie. Ook wil de partij weten of er een klachtenregeling is en of de gemeente daar jaarlijks een verslag van krijgt. De PvdO vraagt aan het college of er aanleiding is om het aanbod van thuiszorginstanties in Diemen uit te breiden met organisaties die nog niet in Diemen actief zijn. De partij vraagt ook wat het college nog meer kan doen om te garanderen dat inwoners van Diemen die behoefte aan en recht op thuiszorg hebben die ook daadwerkelijk krijgen.