Frans Verstraten in Noorderbreedte.
Frans Verstraten in Noorderbreedte. Foto: Trudy Kroese

Directeur van school Noorderbreedte neemt afscheid

Frans Verstraten (65) neemt vandaag afscheid als directeur van brede school Noorderbreedte. Hij gaat met ingang van 1 februari met pensioen. Verstraten wordt opgevolgd door adjunct-directeur Peggy Tholen. Verstraten blikt terug op zijn periode in het onderwijs.

DIEMEN Frans Verstraten is sinds augustus 2014 directeur van Noorderbreedte in Diemen-Noord. Daarvoor was hij onder meer directeur van basisschool De Duif in Diemen-Noord.


Verstraten: "Ik kom uit Middelburg. Nadat ik de pabo had afgerond kon ik leraar worden op een school in Terneuzen. Er was in die tijd een tekort aan leerkrachten en als ik vijf jaar bij die school bleef werken hoefde ik niet in militaire dienst."

Het was de start van een lange loopbaan in het onderwijs: Verstraten werkte hierna als leerkracht bij een basisschool in Amersfoort. Na enkele jaren werd hij daar directeur. Daarna ging hij als directeur aan de slag bij scholen in Gouda, Almere, Amsterdam-Oost en IJburg. In 2008 werd hij directeur van De Duif.

"Ik vond het leuk om in Diemen te gaan werken, omdat de mentaliteit in deze regio mij aanstaat. Daarnaast was er het vooruitzicht van een nieuwe school. De oplevering duurde langer dan was voorzien. Noorderbreedte is in augustus 2014 opengegaan. Het gaat prima. Officieel zijn we nog steeds twee scholen, De Duif en 't Palet, maar dat is voor niemand meer een issue. We zijn voor iedereen Noorderbreedte, één school binnen de nieuwe Stichting Florente. 'Ga je mee, dan gaan we samen', is het motto. Wij hebben als school altijd veel steun van de gemeente gekregen: van de wethouders Ruud Grondel en Jeroen Klaasse en van een aantal ambtenaren."

KMN Kind&Co is de samenwerkingspartner in Noorderbreedte. Zij verzorgen de voorschoolse opvang (VSO), de buitenschoolse opvang (BSO) en de peutergroepen. Samen met Kind&Co verzorgt de school ook een aanbod voor naschoolse activiteiten (NSA). Hierbij kunnen kinderen workshops volgen en hun talenten ontwikkelen.
Verstraten heeft zijn werk altijd met plezier gedaan. "Ik heb de kinderen altijd leuk gevonden. Hoewel kinderen in vergelijking met vroeger verschillen, blijven het kinderen. Ze zijn spontaan en halen nog steeds kattenkwaad uit. En dat doen ze nog steeds met stralende oogjes. Een verschil met vroeger is het gebruik van sociale media. Dat maakt kinderen onrustig. Ook moeten kinderen tegenwoordig zoveel. Veel ouders plannen veel dingen in voor hun kinderen, ook in het weekeinde is er vaak een vol programma. Kinderen hebben daardoor weinig tijd om te spelen of zich eens lekker te vervelen."

Noorderbreedte telt een kleine 600 leerlingen. Er werken 35 leerkrachten. Verstraten zal een aantal facetten van zijn werk gaan missen. "Vooral het contact met de kinderen en het team. Hen begeleiden in hun ontwikkeling is het mooiste dat er is, een brede ontwikkeling zoals nu op Noorderbreedte. Boeiend onderwijs is voor kinderen en leerkrachten een prachtige uitdaging." Wat hij niet zal missen zijn de tekorten op de arbeidsmarkt en de problemen die dat met zich meebrengt.

Frans Verstraten gaat na lang werken in onderwijs van pensioen genieten

Verstraten woont in Culemborg, is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Ook heeft hij drie kleinkinderen. Hij zal zich na zijn pensionering niet vervelen. "Wij hebben vier jaar geleden een boerderij gekocht. Onze oudste zoon woont met zijn vrouw en twee kinderen in de woning naast die van ons. Ik ben voorlopig veel tijd kwijt aan de verbouwing. Daarnaast verbouw ik mijn eigen groenten en fruit. Mijn vrouw en ik houden erg van reizen. Onze dochter woont in New York. Daar willen wij zeker weer naartoe gaan. Onze jongste zoon woont in Amsterdam."

Frans Verstraten tijdens en volleybaltoernooi voor leerkrachten.