In Huis van de Buurt 't Kruidvat vinden veel activiteiten plaats.
In Huis van de Buurt 't Kruidvat vinden veel activiteiten plaats.

SWD zoekt vrijwilligers voor preventief huisbezoek

Stichting Welzijn Diemen (SWD) is op zoek naar vrijwilligers die preventieve huisbezoeken willen afleggen bij oudere inwoners van Diemen.

DIEMEN Marianne Berkelaar, coƶrdinator Preventieve Huisbezoeken van SWD, geeft toelichting over de preventieve huisbezoeken in Diemen.

Berkelaar: "Iedere inwoner van Diemen die 75, 80, 85 of 90 jaar is geworden en zelfstandig woont, ontvangt een brief van de gemeente die ondertekend is door wethouder van Welzijn Jeroen Klaasse, waarin wordt gewezen op de mogelijkheid van een preventief huisbezoek. Het gaat jaarlijks om zo'n 400 mensen."

"Tijdens een preventief huisbezoek wijst een vrijwilliger van de SWD de oudere op de mogelijkheden op het gebied van zorg en welzijn in Diemen. Zij mogen uiteraard zelf aangeven of zij dat bezoek op prijs stellen. Ongeveer 60 procent van de mensen die zijn aangeschreven wil een preventief huisbezoek ontvangen. Het bezoek vindt plaats in het jaar nadat de aangeschreven persoon de leeftijd van 75, 80, 85 of 90 jaar heeft bereikt." Berkelaar doet zelf ook preventieve huisbezoeken. "Voor zo'n bezoek staat anderhalf uur, maar ik blijf vaak langer bij iemand op bezoek. Zo'n bezoek is meestal heel leuk. Je hoort vaak mooie verhalen van inwoners van Diemen. Tijdens zo'n bezoek wordt gebruikgemaakt van een vragenlijst over tien onderwerpen. Dat is overzichtelijk voor de vrijwilliger en de persoon die het preventief huisbezoek ontvangt." Berkelaar geeft aan dat er in Diemen veel activiteiten voor ouderen zijn op het gebied van welzijn en zorg, maar dat veel ouderen niet op de hoogte zijn van het aanbod. "In Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid en wijkcentrum Het Noorderlicht in Diemen-Noord worden diverse activiteiten georganiseerd. Er komen ook steeds meer activiteiten in De Verbinding op het Van Markenplantsoen. Het gaat om activiteiten als bewegen, spelletjes en lunchen, maar ook informele bijeenkomsten waar mensen een kopje koffie kunnen drinken." SWD is op zoek naar vrijwilligers die graag een preventief huisbezoek willen afleggen. De stichting is op zoek naar mensen die de Nederlandse taal beheersen, affiniteit hebben met ouderen, kunnen luisteren, signaleren en rapporteren en kennis hebben van de sociale kaart van Diemen. Er wordt van de vrijwilligers verwacht dat zij minimaal vier huisbezoeken per maand afleggen. Het bezoek zelf duurt circa.1,5 uur, het invoeren in de computer maximaal 15 minuten. SWD zorgt voor begeleiding en scholing van vrijwilligers. Dit gebeurt door bijeenkomsten te houden waar medewerkers van bijvoorbeeld de WMO, Markant, en thuishulporganisaties informatie geven over hun werk. "Wij zorgen uiteraard intern voor goede begeleiding. Wij bereiden een preventief huisbezoek goed voor en tijdens de eerste paar bezoeken van een nieuwe vrijwilliger ga ik mee. Ik hoop dat potentiƫle vrijwilligers inzien dat zo'n bezoek niet alleen nuttig is, maar ook heel leuk", aldus Berkelaar.

www.swd.nl. (kopje ouderen) of dinsdag en woensdag tussen 13.30 en 16.30 via telefoonnummer 020-754.8804. Ook kan contact worden opgenomen met m.berkelaar@welzijndiemen.nl.