Niemand wil biomassacentrale

DIEMEN Het college van B en W en de gemeenteraad zijn bezorgd over het voornemen van Nuon om binnen de elektriciteitscentrale van Nuon aan de Overdiemerweg 35 een biomassacentrale te bouwen. Ook veel inwoners van Diemen maken zich zorgen.

Het college van B en W vraagt de gemeenteraad toch om op 31 januari een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor het aanpassen van het bestemmingsplan. De gemeenteraad gaat alleen over dat stukje van de vergunning. Het definitieve besluit over de verklaring van geen bedenkingen volgt na alle inspraak in juni. De provincie Noord-Holland gaat over het verlenen van de definitieve vergunning. Daarnaast vraagt het college van B en W de gemeenteraad in te stemmen met het aangaan van een convenant tussen Diemen en de provincie Noord-Holland, Nuon en bij voorkeur Amsterdam en Almere. Die twee gemeenten worden de grootste afnemers van de energie van de biomassacentrale. In dit convenant moeten afspraken komen over onder andere de tijdelijkheid van de centrale, het garanderen van een duurzame herkomst van de te verstoken biomassa, het gebruik van de warmte en de gevolgen voor de luchtverontreiniging.

Wethouder Jorrit Nuijens van Milieu maakte de gemeenteraad duidelijk dat het college en de gemeenteraad min of meer voor een voldongen feit staan.

3