Het was druk tijdens de open dag.
Het was druk tijdens de open dag. Foto: Trudy Kroese

Veel belangstelling voor
open dag van OSDiemen

De open dag van Open Schoolgemeenschap Diemen in Theater de Omval is zaterdag goed bezocht.

DIEMEN Veel ouders en hun kinderen zijn zaterdag naar de open dag van de Open Schoolgemeenschap Diemen (OSDiemen) in Theater de Omval gekomen. 45 ouders hebben hun kind ingeschreven bij de school.

De OSDiemen kan van start gaan als er zich 75 leerlingen hebben aangemeld. De OSDiemen wordt een nevenvestiging van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSBijlmer). Het was zaterdag druk in de foyer van Theater de Omval. Ouders en kinderen konden zich laten informeren over de OSDiemen. Er waren diverse personeelsleden van de OSBijlmer aanwezig die tekst en uitleg gaven. Een aantal personeelsleden van de school schreef de leerlingen in.

Elders in het gebouw werd door mentoren van de OSB specifiek ingegaan op het aanbod van OSDiemen. Mentoren die op de OSDiemen gaan werken, gaven zaterdag informatie over de school. Leerlingen volgen op de OSDiemen een gezamenlijke brugperiode van twee jaar. Aan het einde van die brugperiode volgt de keuze voor de bovenbouw van ofwel mavo, havo of vwo. De vmbo b/k-leerlingen stromen door naar een van de beroepsgerichte profielen op de OSB (of een andere school),

De school heeft een eigen beproefde werkwijze die aansluit op de heterogene klassen: de les start met een kring voor instructie/uitleg en presentaties en dan gaan de leerlingen in groepjes van vier aan het werk; aan het einde van de les komt de klas weer bij elkaar voor de afronding van de les. Alle lessen hebben een gedifferentieerd aanbod, zodat iedere leerling op zijn/haar eigen niveau de stof krijgt aangeboden en de opdrachten en toetsen maakt. Zo wordt duidelijk of een leerling op een passend niveau werkt, naar een hoger niveau kan of extra ondersteuning op een vak nodig heeft. Belangrijk in dit proces is de begeleiding door de mentor, de aanspreekpersoon voor leerling en ouders. De OSDiemen wil een school zijn die een afspiegeling is van de leerlingen in Diemen en Duivendrecht en kiest daarom voor een verdeling over niveaus: 50% havo/vwo, 25% vmbo-tl en 25% vmbo-b/k. Deze verhouding maakt dat leerlingen echt van elkaar kunnen leren en leren samenwerken, en is essentieel voor de breed heterogene onderbouwklassen. Als er voldoende aanmeldingen zijn volgens de genoemde verdeling naar niveaus gaat de school van start met drie of meer klassen. De school krijgt een tijdelijke plek in basisschool Het Atelier in Diemen-Zuid. Het is de bedoeling dat de school in de toekomst een eigen schoolgebouw krijgt. Dat moet naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid komen. Ouders kunnen hun kinderen ook inschrijven op donderdag 24 januari, donderdag 31 januari en donderdag 7 februari van 16.00 tot 18.00 uur in Theater de Omval. Ouders die op die dagen niet in de gelegenheid zijn om hun kind in te schrijven, kunnen telefonisch contact opnemen met OSB (020-6909050) om een afspraak te maken.

Ouders die de open dag gemist hebben of nog vragen hebben zijn welkom op een extra informatieavond op 31 januari van 19.00 tot 21.00 uur in Het Atelier. Deze avond is met name bedoeld voor ouders van leerlingen van de havo en het vwo. Het gaat hier alleen om extra voorlichting en het beantwoorden van vragen over de OSDiemen. Voor meer informatie: www.osdiemen.nl.