Marktkooplieden hebben veel vaste klanten.
Marktkooplieden hebben veel vaste klanten. Foto's: Trudy Kroese

Markt op het Diemerplein wordt steeds aantrekkelijker

De wekelijkse markt op het Diemerplein heeft zich het afgelopen jaar positief ontwikkeld. Steeds meer mensen brengen op woensdag een bezoek aan de markt, genieten van de sfeer en zijn tevreden over het toegenomen aanbod. Marktmeester Antoinette Poortvliet vertelt over de ontwikkeling van de markt.

DIEMEN Antoinette Poortvliet is sinds november 2017 marktmeester. Zij werkt in opdracht van de gemeente. "De markt is vorig jaar heringericht. Er zijn nu duidelijke looppaden op de markt als gevolg waarvan de bezoekers als het ware worden uitgenodigd om langs alle kramen te lopen en er een echt gezellig 'marktse' sfeer is ontstaan. Ook is er nu een verbinding met de horecabedrijven aan de buitenkant van het winkelcentrum. De herindeling is een succes gebleken."

Steeds meer bezoekers komen elke woensdag op de markt en maken een vast rondje langs de marktkramen. Zij zijn te spreken over het aanbod, de sfeer en de scherpe prijzen. Het persoonlijke contact met de marktkooplieden wordt gewaardeerd.

Poortvliet is ervan overtuigd dat het bezoeken van de markt een positief effect heeft op de consument. "Ik noem het wel eens mindful boodschappen doen. Bezoekers van de markt maken even geen gebruik van hun telefoon, maar hebben contact met elkaar en de marktkooplieden. Dat is anno 2019 veel waard." Elke week staan er een kleine dertig marktkooplieden op het Diemerplein. "De meeste marktkooplieden staan hier elke week, maar er is ook een klein aantal plekken voor marktkooplieden die hier af en toe komen. Ik heb duidelijke afspraken met de marktkooplieden gemaakt. Zij moeten tot minimaal 15.00 uur open zijn en hebben een opkomstplicht. Dat houdt in dat zij een bepaald aantal woensdagen per jaar aanwezig dienen te zijn." Antoinette is te spreken over de kwaliteit van de ondernemers en hun producten. "Het aanbod is ruim en divers. Wij hebben hier bijvoorbeeld een aardappelboer, een poelier en een hele goede notenkraam. Dat soort ondernemers zie je nog maar weinig op relatief kleine markten. Ook staan hier marktkooplieden die non-foodartikelen verkopen, onder andere drogisterij-artikelen, schapenvachten, dameskleding en dekbedden. Op veel wekelijkse markten zie je nauwelijks nog aanbod van non-foodartikelen."

De marktmeester heeft een duidelijk beeld waaraan een goede marktkoopman -of vrouw dient te voldoen. "Je moet een goed product hebben, maar dat spreekt vanzelf. Daarnaast dien je kennis van het product te hebben, servicegericht te zijn en er dus voor te zorgen dat de klanten terugkomen. De marktkooplieden die hier staan voldoen aan die voorwaarden. Zij zijn aardig en hebben goed contact met hun klanten. De bezoekers van de markt weten dat zij goede producten tegen een scherpe prijs kunnen kopen. Dat wordt gewaardeerd."

Brian Kuiper is eigenaar van Holland Kaascentrum. Hij is een van de leden van de marktcommissie. Brian staat al vijftien jaar op de markt op het Diemerplein. "Het gaat heel goed met de markt. De nieuwe inrichting is een succes. Ik merk dat het hier steeds drukker wordt. Dat is uiteraard ook het gevolg van de toename van het aantal inwoners van Diemen. Ik vind de sfeer op de markt goed. Er is veel persoonlijk contact. Deze markt heeft echt een dorps karakter." Marco staat al 25 jaar op de markt in Diemen met drogisterij-artikelen. Hij is een ras-Amsterdammer en heeft altijd zijn woordje klaar. Net als andere marktkooplieden heeft hij veel vaste klanten: "Deze dame komt al twintig jaar bij mij."

Er worden regelmatig activiteiten op de markt gehouden, zoals proeverijen en knutselen voor kinderen. Kinderen kunnen zich elke woensdag uitleven op een springkussen op de markt. Ook is de website www.diemermarkt.nl vernieuwd en de Facebookpagina wordt goed geüpdated.

Er worden regelmatig activiteiten op de markt gehouden, zoals proeverijen

De sfeer op de markt is prettig.