TIW-Survivors speelt ook komend seizoen in Diemen.
TIW-Survivors speelt ook komend seizoen in Diemen. Foto: Trudy Kroese

TIW-Survivors kan dit seizoen in Diemen blijven

DIEMEN Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors kan tot en met het einde van dit seizoen, dat in de herfst afloopt, gebruik blijven maken van haar accommodatie op Sportpark De Diemen. SV Diemen en Hockeyclub Diemen zijn teleurgesteld. SV Diemen krijgt voorlopig geen vierde veld en HC Diemen geen eigen accommodatie.

De gemeente wilde dat TIW-Survivors op korte termijn zou verhuizen naar sportpark Middenmeer in Amsterdam-Oost, waar de vereniging gebruik zou kunnen maken van de accommodatie van OVVO. Het college van B en had hiervoor een raadsvoorstel aan de gemeenteraad voorgelegd. Dit is van de agenda gehaald.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken: "In tegenstelling tot eerdere informatie van de gemeente Amsterdam lijken OVVO en TIW-Survivors toch aanvullende honkbalvoorzieningen nodig te hebben op Sportpark Middenmeer. Ze hebben namelijk relatief veel honkbalteams in verhouding tot softbalteams (inclusief aspiranten en pupillen) vergeleken met andere honkbalverenigingen die bij eerdere inschattingen als referentie zijn gebruikt. Wij willen TIW-Survivors ten minste tot het eind van het seizoen 2019 respijt geven om zo alsnog een soepele overgang naar Sportpark Middenmeer te maken."

Het besluit van de gemeente is een streep door de rekening van SV Diemen en Hockeyclub Diemen. In het raadsvoorstel stond dat er op de plek van TIW-Survivors op Sportpark De Diemen een vierde veld voor SV Diemen en twee hockeyvelden voor HC Diemen zouden worden aangelegd.

Klaasse: "De extra tijd die we nu nemen betekent wel dat HC Diemen komend seizoen nog geen hockeyvelden heeft en SV Diemen nog geen vierde veld. Ik begrijp dat deze verenigingen teleurgesteld zijn. Immers SV Diemen heeft nu ook te kampen met capaciteitsproblemen en HC Diemen heeft helemaal geen eigen plek. Realisatie voor seizoen 2019-2020 was gezien de voorbereidingen en aanbestedingsprocedure al een bijzonder ambitieuze planning. Hopelijk kunnen we dit voor de start van seizoen 2020-2021 wel realiseren. We zijn daarover nog steeds in gesprek met alle belanghebbenden. Ons uitgangspunt bij een verhuizing van TIW-Survivors is dat de honk- en softballers hun sport moeten kunnen blijven beoefenen, maar daar hebben we de gemeente Amsterdam wel voor nodig. Nu Natuurpark Spoorzicht is afgevallen als realistische locatie voor nieuwe sportvelden, hebben we in Diemen geen alternatieven van voldoende omvang meer. Locaties zoals de weilanddriehoek (bij de ingang van het Diemerbos) en de 'ijsbaan' bij De Sniep hebben de bestemming 'natuur' en mogen van de provincie niet van bestemming veranderen. Ruimte is voor de buitensport in Diemen helaas de beperkende factor."

De wethouder heeft zondag gesproken met bestuursleden van TIW-Survivors, SV Diemen en HC Diemen. Het bestuur en de leden van TIW-Survivors zijn uiteraard blij dat zij nog een jaar op Sportpark Diemen kunnen blijven, maar SV Diemen en HC Diemen zijn teleurgesteld. De twee laatste verenigingen werden via berichten in de media op de hoogte gebracht van het uitstel van de verhuizing van TIW-Survivors naar Amsterdam.

HC Diemen heeft een kleine 150 leden. De vereniging beschikt nog niet over een eigen accommodatie. De trainingen worden momenteel gehouden op de banen van Tennis Vereniging Diemen-Zuid. De overeenkomst tussen de twee clubs loopt eind van dit seizoen af. Een aantal jeugdteams van HC Diemen speelt competitiewedstrijden op de velden van HC IJburg. Gideon Swaab, voorzitter van HC Diemen: "Nu er wederom onduidelijkheid is over wanneer wij ons in Diemen kunnen vestigen is de kans reƫel dat een aantal van onze leden afhaakt omdat er geen perspectief is op een eigen accommodatie voor HC Diemen op korte termijn. Wij zullen dus weer naar oplossingen moeten zoeken en ons flexibel opstellen. Ik hoop dat wij volgend seizoen opnieuw kunnen trainen bij TVDZ, maar ik weet niet of wij volgend seizoen opnieuw bij HC IJburg terecht kunnen. Wij hebben de ambitie om in de zaterdagcompetitie te spelen en hopelijk kunnen wij voor wedstrijden tijdelijk terecht bij een andere hockeyvereniging in Amsterdam." Het besluit van de gemeente Diemen is een tegenvaller voor SV Diemen. De grootste sportvereniging van Diemen heeft momenteel zo'n duizend leden. SV Diemen verwacht dat het aantal leden de komende jaren aanzienlijk zal toenemen door de groei van het aantal inwoners van Diemen. Er wordt verwacht dat er met name aanwas zal zijn vanuit de wijken Plantage de Sniep en Holland Park. SV Diemen heeft dringend behoefte aan een vierde veld.