Burgemeester Erik Boog houdt nieuwjaarstoespraak.
Burgemeester Erik Boog houdt nieuwjaarstoespraak. Foto's: Trudy Kroese

Burgemeester wijst op belang van democratie en dialoog

De nieuwjaarsreceptie van de gemeente is maandagavond in de vernieuwde publiekshal van het gemeentehuis gehouden. Er waren veel belangstellenden op de receptie afgekomen. Burgemeester Erik Boog hield een nieuwjaarstoespraak.

Diemen Burgemeester Erik Boog stond maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak uitgebreid stil bij het belang van de democratie en de dialoog. Ook ging hij in op de recente ontwikkelingen in Diemen.

Boog noemde het gemeentehuis 'Ons huis van de democratie'. Hij vertelde dat zijn vrouw Wahida en hij op 21 maart 2018 samen met de oudste inwoonster van Diemen, mevrouw Huijsmans, in zorgcentrum Berkenstede in Diemen-Zuid hun stem uitbrachten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Mevrouw Huijsmans is op 11 december 2018 102 jaar oud geworden.

Boog: "Mevrouw Huijmans vertelde ons dat ze altijd, haar hele leven lang, haar stem had uitgebracht. Bij elke verkiezing weer. 102 jaar oud en altijd gebruikgemaakt van haar stemrecht. Ze ziet het als haar democratische plicht. En het stemrecht niet als vanzelfsprekend. En dat is het ook niet. Het stemrecht is een belangrijk recht. Dat recht gaan we in Nederland ook vieren dit jaar. Want het is dit jaar 100 jaar geleden dat tot het algemeen kiesrecht werd besloten. Daarmee werd de democratie van ons allemaal. Of zoals het toen werd verwoord: 'Deelneming van allen wekt en bevordert de nationale gedachte. Zij kweekt het gevoel van saamhorigheid en lotsgemeenschap'."

Goede dialoog

Boog vertelde dat hij gelooft dat de basis van de democratie een goede dialoog is. "En met verbetering van die dialoog kunnen we gewoon beginnen. Op landelijk niveau, op lokaal niveau. Democratie is niet dat diegenen die het hardste schreeuwen gelijk moeten krijgen, of diegenen met de oudste rechten. Of dat een meerderheid zomaar haar wil kan opleggen aan een ieder. Nee, want in een democratie worden alle belangen vertegenwoordigd, en een samenleving verandert en daarmee de belangen ook. En niet de wil van de meerderheid is de kernwaarde van de democratie, maar juist de bescherming van minderheden. Een goede dialoog als basis van een democratie houdt daar rekening mee. Bij een goede dialoog gaat het om argumenten, om waarden, om belangen. Op korte én lange termijn."

"Het is essentieel die alle goed op tafel te krijgen. Zodat je daar het goede gesprek, een dialoog over kan voeren. Een echte dialoog is een gesprek tussen mensen waarbij een vrije gedachtewisseling plaatsvindt. Je moet je verdiepen in een ander. Het gaat om ontmoeten, uitwisselen, onderzoeken van betekenissen en mogelijkheden, aandachtig luisteren. Een goede dialoog voeren is dus niet zo makkelijk. Zeker niet in een snelle digitale samenleving. En een samenleving waarin alles lijkt te draaien om tegenstellingen. Zo zie je in de landelijke politiek wel debat, maar geen dialoog. Je ziet wel strijd, maar weinig verbinding. Je ziet wel polarisatie, maar steeds minder samenwerking. We leven steeds meer in onze eigen bubbels, onze eigen waarheden. We sluiten ons af vaak van de mening van anderen. Daarmee wordt het voeren van een dialoog lastig. Hoeveel interesse hebben we in de mening van anderen, hoeveel vragen durven we te stellen?"

Diemen schrijft binnenkort 30.000e inwoner in

Pleidooi

"Mijn pleidooi is om die dialoog nadrukkelijker op te zoeken. In je eigen omgeving, in de gemeenschap, in de politiek. Het is een pleidooi om je kwetsbaarder op te stellen. Om open te staan voor anderen, voor andere inzichten. En eventuele zorgen van mensen serieus nemen. En juist ook gebruikmaken van de inzichten, expertise en ervaringen van onze inwoners, instellingen en ondernemers. Belangrijk in een democratie is, dat mensen gekend zijn, én zich gekend voelen. En dat we gebruikmaken van elkaars krachten. We moeten het samen doen. Want de democratie is van ons allemaal."

Werelddorp

Boog ging ook in op de ontwikkelingen in Diemen. De gemeente verwacht in de eerste maanden van dit jaar de 30.000e inwoner te mogen begroeten. En Diemen groeit door, zo stelde de burgemeester.

Boog benadrukte dat het goed gaat met 'ons werelddorp'. Hij wees op een aantal hoogtepunten die in 2018 plaatsvonden. "De opening van Scoutinghuis De Blokhut in het Diemerbos, de uitverkiezing door Staatsbosbeheer en de succesvolle crowdfunding voor hun nieuwe toekomstige buren: horecagelegenheid de House of Bird, het 40-jarig bestaan van EDOG Muzikaal Theater Diemen, de opening van de verbouwde brandweerkazerne, de succesvolle pilot van Scheerlicht in Diemen-Noord om ondermijnende criminaliteit en fraude aan te pakken, het Buurtpact van buurtbewoners en professionals, de start van lokale omroep Studio DMN, de opening van Brede School Kersenboom in Plantage de Sniep, de start van het initiatief 'Diemen Uit je wijk', de eerste editie van het Oranjefestival op Koningsdag op het Van Markenplantsoen, de start van de bouw van Punt De Sniep en van de woningen op het Wilhelminaplantsoen, de werkateliers van Daarom Duurzaam Diemen en alle initiatieven die daaruit zijn voortgekomen."

"Diemen koos in 2018 een nieuwe gemeenteraad. Een raad met ambitie en nieuwe energie. En last but not least mijn persoonlijk hoogtepunt van 2018: mijn huwelijk met mijn lieve Wahida. Hier in Diemen. Geweldig dat zoveel mensen in Diemen dat moment, of onze vreugde, met ons hebben gedeeld. Dank daarvoor! Hier staat een trotse burgemeester. Trots op Diemen, haar inwoners, haar ondernemers, haar gemeentelijke organisatie, haar partners."

Karakter

Hij keek ook vooruit naar toekomstige ontwikkelingen. "De komende jaren investeren we ook in een middelbare school, een tweede sporthal, een tweede Huis van de Buurt, en willen wij een hockeyvereniging in Diemen faciliteren. We investeren in De Omval als Diemens cultuurcentrum. We moderniseren de doorgaande routes van Oost naar West en van Noord naar Zuid, met een prachtige spooronderdoorgang. We bouwen woningen voor alle inkomensgroepen. We groeien, we moderniseren, we zijn een stedelijk dorp, maar we behouden ons karakter."

"We hebben een ruimhartig sociaal vangnet en bieden maatwerk bij armoede, zorg, inkomen, welzijn en onderwijs. We zorgen ervoor dat de openbare ruimte groener en mooier wordt. Samen met ondernemers blijven wij werken aan een goed ondernemersklimaat. We staan open voor nieuwe initiatieven vanuit de gemeenschap om Diemen nog socialer en leuker te maken."

Verduurzamen

"Om ook in de toekomst en voor onze kinderen een groene en leefbare gemeenschap te blijven, gaan we verduurzamen in Diemen, werken wij aan de energietransitie. Uiterlijk in 2040 willen wij klimaatneutraal zijn. We willen de natuur in Diemen behouden en met elkaar verbinden, met een zo groot mogelijke biodiversiteit."

"Ondermijnende criminaliteit en fraude sporen we op en pakken we stevig aan. We breiden daarom de werkwijze van Operatie Scheerlicht uit over heel Diemen. Ondernemers die in Diemen zaken willen doen worden beter gescreend. En panden waar drugs en wapens worden gevonden, die sluit ik als burgemeester."

Zelfstandig

Ook ging hij in op de zelfstandigheid van de gemeente Diemen. Zo nu en dan is dat een onderwerp van discussie. Vorig jaar pleitte burgemeester Eenhoorn van Amstelveen voor één grote Amstelland-gemeente, bestaande uit Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel zonder Duivendrecht. Hij zag voor Diemen en Duivendrecht een toekomst bij Amsterdam.

Boog: "Onze bestuurskracht om zelfstandig te kunnen blijven is goed. Diemen groeit en heeft een stabiel en ambitieus gemeentebestuur. Wij vinden een gemeente dichtbij de mensen en met korte lijnen naar de samenleving belangrijk. En natuurlijk: samenwerken met andere gemeenten en partners moet in deze tijd en dat doen we dan ook. Wij investeren in die samenwerking en willen altijd kijken hoe wij die kunnen versterken. Maar ondersneeuwen in een grote fusiegemeente of bij een stadsdeel van Amsterdam gevoegd worden? Dat lijkt mij absoluut niet in het belang van de inwoners van Diemen. Dat gaan we dus niet doen."

Veel belangstelling voor receptie.
Marleen en Manuel treden op.