De accommodatie van SV Zeeburg.
De accommodatie van SV Zeeburg.

Tweede sporthal komt op terrein van SV Zeeburg

DIEMEN B en W doen deze maand voorstellen aan de gemeenteraad om het sportaanbod te wijzigen waardoor meer mensen in Diemen kunnen sporten.

Zo wordt er een voorbereidingskrediet van € 50.000 gevraagd voor de bouw van een nieuwe sporthal. Het andere voorstel gaat over de aanleg van een vierde voetbalveld voor SV Diemen en twee hockeyvelden voor Hockeyclub Diemen (HC Diemen) op Sportpark de Diemen. Dit voorstel heeft tot gevolg dat honk- en softbalvereniging TIW-Survivors verhuist naar de accommodatie van honk- en softbalvereniging OVVO op sportpark Middenmeer in Amsterdam-Oost.

Het college van B en W wil op de plek van de handbalvelden van SV Zeeburg een tweede sporthal bouwen. Het terrein wordt heringericht zodat er ruimte overblijft voor één handbalveld van SV Zeeburg. Met een tweede sporthal komt er meer ruimte voor de Diemense binnensportverenigingen. Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan blijft overigens bestaan. Dat geldt ook voor Sportcentrum F.B. Duran in Diemen-Zuid. Die laatste accommodatie is volgens de criteria van de gemeente geen sporthal, maar een sportcentrum, inclusief sportzaal. Handbalvereniging SV Zeeburg gaat volgens de gemeente veel profijt hebben van de nieuwe sporthal; de vereniging kan dan alle thuiswedstrijden op een locatie in Diemen spelen. Dit is nu niet mogelijk. Bovendien speelt dit in op de trend dat handbal steeds meer een binnensport wordt in plaats van een buitensport. Het eerste damesteam van SV Zeeburg doet bijvoorbeeld sinds vorig seizoen alleen nog maar mee in de zaalcompetitie. Samen met de binnensportverenigingen gaat de gemeente dit jaar een programma van eisen opstellen voor de bouw van de nieuwe sporthal.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sportzaken: "Sport is van groot belang voor de leefbaarheid in Diemen. Door te sporten blijven mensen niet alleen fitter, het brengt de mensen ook letterlijk en figuurlijk bij elkaar. Ik ben blij dat door de voorgestelde wijzigingen nog meer mensen de kans krijgen om te sporten in Diemen. Tegelijkertijd realiseer ik me dat dit, hoewel niet onverwacht, voor TIW-Survivors een moeilijk besluit is. Er worden echter al sinds 2017 met TIW-Survivors gesprekken gevoerd over de toekomst van de vereniging, die te kampen heeft met een onderbezetting van de velden. Een klein aantal sporters legt een groot beslag op het sportpark. In onze regio is de druk op de ruimte in het algemeen en op sportvelden in het bijzonder, erg hoog. We moeten daarom efficiënt met de schaarse ruimte omgaan."

'Sport is van groot belang voor de leefbaarheid'

"Wanneer zich in de directe omgeving twee honk- en softbalverenigingen bevinden die beide nog maar iets meer dan 100 leden hebben, ligt het voor de hand dat daarin samenwerking wordt gezocht. Op de vrijkomende velden met de accommodatie van TIW-Survivors kunnen ongeveer 800 sporters (700 hockeyers en 100 extra voetballers) met veel plezier hun sport uitoefenen. Vandaar dat het college dit voorstel aan de gemeenteraad voorlegt. We hebben de mogelijkheden onderzocht om TIW-Survivors dan wel HC Diemen elders binnen de gemeente Diemen te kunnen huisvesten, helaas is dit niet mogelijk gebleken."
Er is onderzocht of de aanleg van een sportvoorziening (hockey of softbal/honkbal) op park Spoorzicht haalbaar is. Hiervoor zijn een natuurtoets en grondmechanisch onderzoek uitgevoerd. Uit beide onderzoeken bleek dat de aanleg van een sportvoorziening niet realistisch is, zowel niet uit natuur-ecologisch oogpunt als ook gelet op het feit dat de staat van het terrein zodanig is dat er zeer hoge kosten gemaakt zouden moeten worden om hier enige vorm van sportvoorziening aan te kunnen leggen.De continuïteit van de Amsterdamse honkbal- en softbalvereniging OVVO staat onder druk. Die vereniging ziet een intensieve samenwerking met TIW-Survivors als een oplossing voor de problemen. De gemeente Diemen heeft met de gemeente Amsterdam op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over het medegebruik door TIW-Survivors van de accommodatie van OVVO op sportpak Middenmeer. TIW-Survivors is al welkom vanaf de start van het nieuwe seizoen, in maart 2019. TIW-Survivors kan in Amsterdam haar leden faciliteren en blijft ook na vertrek naar Amsterdam een Diemense vereniging. Dit betekent dat zij lid kan blijven van de Sportraad Diemen en tegen het Diemense tarief gebruik kan blijven maken van Diemense binnensportaccommodaties voor wintertrainingen.