Afvalcontainers bij winkelcentrum Diemerplein.
Afvalcontainers bij winkelcentrum Diemerplein. Foto: Oscar Borghardt

Gemeenteraad stelt lokale belastingen vast voor 2019

DIEMEN De gemeenteraad heeft donderdag unaniem de belastingverordening 2019 vastgesteld.

De onroerendzaakbelasting (ozb) stijgt met het percentage van de inflatiecorrectie: 2,3. De ozb wordt alleen betaald door eigenaren van woningen en bedrijven. De tarieven van de afvalstoffenheffing en de rioolbelasting blijven in 2019 gelijk aan die van dit jaar.

Meerpersoonshuishoudens betalen in 2019 337,20 euro aan afvalstoffenheffing. Eenpersoonshuishoudens betalen ook volgend jaar minder dan tweepersoonshuishoudens: 267 euro.

Inwoners van Diemen kunnen ook volgend jaar hun grofvuil gratis laten afhalen. Zij dienen dit echter wel eerst aan te melden bij het afvalbedrijf Meerlanden. Dit kan telefonisch of per e-mail. Ook kunnen zij hun grofvuil zelf gratis aanbieden bij het Recycleplein van de gemeente.

Het is onzeker hoe de afvalstoffenheffing zich de komende jaren gaat ontwikkelen. De gemeente komt volgend jaar met een nieuw systeem van het inzamelen van afval. Dat systeem moet tot gevolg hebben dat inwoners van Diemen hun afval beter scheiden en dat er minder restafval overblijft.

De gemeente heeft het tarief voor de toeristenbelasting vastgesteld op twee euro per persoon per overnachting.

De gemeente is bij het vaststellen van de begroting voor 2019 uitgegaan van een waardestijging van 11% voor de woningen en van 3% voor de niet-woningen. Er was toen nog maar 25 procent van het onroerend goed getaxeerd. Dit gebeurt door een extern bureau. De gemeente vraagt in januari alsnog naar de stand van zaken wat betreft de taxaties en verwacht dat er dan een groter deel van het onroerend goed is getaxeerd.

Het is daardoor mogelijk om de waardestijging nauwkeuriger te bepalen. Mocht daaruit blijken dat de procentuele waardestijging significant afwijkt dan volgt alsnog een voorstel de ozb-tarieven aan te passen.

Het gevolg is dat de inwoners van Diemen pas in februari de belastingaanslag in de brievenbus krijgen. Dit was voorheen altijd in januari. De gemeentelijke belastingen kunnen in een keer worden betaald of in negen termijnen.