Bij winkelacties kan de Voedselbank Diemen altijd op veel steun van Diemenaren rekenen. Gerda Smit (rechts) met twee vrijwilligers eerder dit jaar.
Bij winkelacties kan de Voedselbank Diemen altijd op veel steun van Diemenaren rekenen. Gerda Smit (rechts) met twee vrijwilligers eerder dit jaar.

Voedselbank Diemen is Diemenaar van het Jaar 2018

De Stichting Voedselbank Diemen is Diemenaar van het Jaar 2018 geworden. Oprichter en voorzitter Gerda Smit vertelt over de geschiedenis en de recente ontwikkelingen van de Voedselbank Diemen.

Hoe is de Voedselbank Diemen tot stand gekomen?
"Ik was in 2006 gemeenteraadslid voor Leefbaar Diemen en merkte door gesprekken met inwoners van Diemen dat een behoorlijk aantal mensen het moeilijk had. Er waren mensen die elke week een voedselpakket haalden bij de voedselbank in Amsterdam-Zuidoost. De gemeente had toen ook al een armoedebeleid, maar dat was voor een aantal mensen niet toereikend. Er was behoefte aan meer hulp voor deze mensen. Ik kwam toen op het idee om een voedselbank in Diemen op te richten. Ik ben gaan praten met het college van B en W en heb enorm veel medewerking gekregen van de toenmalige wethouder René Versloot van Democraten Diemen. De Voedselbank Diemen is op 6 oktober 2006 opgericht. Wij bestaan op 6 april 2019 dus alweer 12,5 jaar. Ik ben in die beginperiode veel geholpen door Niek van Westing en Barend Planting van Leefbaar Diemen, Wim Buis van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden, Gert van Mansom van de kerk De Ontmoeting en andere inwoners van Diemen. Wij hebben ons aangesloten bij de Voedselbank Amsterdam. De eerste tien jaar hebben we in een pand op industrieterrein Verrijn Stuart gezeten. Meteen na de opening van de voedselbank bleek dat er inderdaad veel behoefte aan was. Er meldde zich direct een aanzienlijk aantal cliënten aan en dat aantal nam steeds verder toe."

Wat doet de Voedselbank Diemen precies?
"Wij verstrekken elke vrijdag voedselpakketten aan onze cliënten. Dat gebeurt in het uitgiftepunt aan Landlust 1. Mensen die een beroep doen op de voedselbank krijgen eerst een intakegesprek. Wij vragen naar hun financiële situatie om vast te kunnen stellen of zij in aanmerking komen om cliënt te worden. De vraag om een overzicht te geven van de financiële situatie is trouwens zeer ingrijpend voor mensen. Daarnaast proberen wij er achter te komen wat de achterliggende problemen van een persoon zijn en verwijzen indien nodig door naar de gemeente of andere instanties. Het is uiteraard de bedoeling dat cliënten tijdelijk gebruikmaken van de voedselbank. Het is mooi om te zien dat een aantal cliënten na verloop van tijd weer uitstromen en zichzelf kunnen redden."

De Voedselbank Diemen beschikt sinds enkele jaren over een nieuw pand.
"Wij zijn in 2016 in ons huidige pand aan Landlust 1 getrokken. Dit is het voormalige jongerencentrum. Dit pand ligt op een goede plek, is goed bereikbaar en zorgt ook voor de nodige privacy voor onze cliënten. Wij krijgen heel veel medewerking van de gemeente. Wij hoeven geen huur te betalen voor dit pand, de gemeente betaalt tevens onze energierekening en wij krijgen daarnaast ook jaarlijks een subsidie van de gemeente."

Hoeveel cliënten heeft de Voedselbank Diemen?
"Wij hebben op dit moment zo'n zeventig cliënten. Wij zien jaarlijks de tendens dat het aantal cliënten in het voorjaar afneemt, maar aan het einde van het jaar weer toeneemt. Dat is de periode dat mensen bericht krijgen over de stijging van bijvoorbeeld de zorgpremie en de energierekening. Zij vrezen in problemen te komen en melden zich bij ons."

Op 1 januari stijgt het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent."
"Hoe kun je dat bedenken? Het gevolg is dat de kosten van voedsel ook stijgen. Die stijging van het lage btw-tarief kan voor veel mensen het laatste zetje zijn om ervoor te zorgen dat zij zich bij de voedselbank moeten melden. Ik verwacht dat het aantal cliënten van ons volgend jaar zal toenemen. We horen allemaal dat het economisch beter gaat, maar heel veel mensen merken daar niets van. Dat geldt zeker voor onze cliënten. Zij merken dat alles elk jaar duurder wordt en op een gegeven moment komen zij in de problemen. Er zijn in Nederland mensen die het goed hebben en die lijken het steeds beter te krijgen. Maar veel mensen kunnen maar net rondkomen en zien dat hun vaste lasten elk jaar stijgen. Dat kan een groot probleem in Nederland worden. En over de stijging van de energierekening gesproken: ik las onlangs in een krant dat een warme woning een luxe wordt. Ongelooflijk!"

Het aantal cliënten neemt aan het einde van het jaar altijd toe

De Voedselbank Diemen kan op veel steun rekenen?
"Ja, wij krijgen enorm veel steun van de inwoners van Diemen en bedrijven die hier gevestigd zijn. Wij houden regelmatig winkelacties en de respons is dan enorm. Veel mensen kopen dan een of vaak meerdere artikelen extra om die aan ons te schenken. Wij zijn daar uiteraard enorm blij mee. Er zijn ook instellingen en bedrijven die incidenteel een actie voor ons houden, zoals recent nog de studenten van Hogeschool InHolland en personeel van de SNS Bank in Diemen. De SNS Bank in winkelcentrum Diemerplein heeft onlangs winterkleding voor kinderen van cliënten van de voedselbank ingezameld. Wij zijn heel blij met de medewerking van de mensen. Wij krijgen tijdens winkelacties ook altijd heel veel positieve reacties."

Jullie krijgen ook veel steun van vrijwilligers.
"Wij hebben tussen de 20 en 25 vaste vrijwilligers. Zij helpen onder andere bij het samenstellen en verstrekken van de voedselpakketten in ons uitgiftepunt. Daarnaast krijgen wij ook tijdens onze winkelacties hulp van vrijwilligers, bijvoorbeeld van de mensen van Serve the City. Serve the City stimuleert vrijwilligerswerk. In het voorjaar is er weer de actie NLdoet. Wij melden ons dan bij Serve the City aan voor een project en krijgen dan altijd hulp van vrijwilligers."

Wat is jouw reactie op de onderscheiding van Diemenaar van het Jaar 2018?
"Ik ben enorm blij dat de Stichting Voedselbank Diemen deze onderscheiding heeft gekregen. Ik zie het als een blijk van waardering voor al het werk dat de vrijwilligers van de stichting en andere mensen die ons helpen, verzetten. Ik zie het tevens als een bewijs dat de Voedselbank Diemen op veel sympathie en waardering kan rekenen. Zoals ik al zei: veel mensen in Diemen staan positief tegenover de voedselbank. Ik heb de award namens de stichting in ontvangst genomen. Maar ik heb dat uiteraard gedaan namens alle vrijwilligers en andere mensen die ons helpen."