Convenant voor biomassa-centrale

Vervolg van voorpagina.

Wethouder Nuijens: "Het is goed dat we gaan praten over hoe we dat met zijn allen goed kunnen borgen. We maken immers nu afspraken voor de komende 12 jaar, of zoveel langer als de centrale biomassa blijft verstoken."

Zorgen

Het college van Gedeputeerde Staten gaat dus over verlening van de omgevingsvergunning. Ook in Provinciale Staten leven zorgen over de biomassacentrale in Diemen, en over biomassa in het algemeen. In antwoorden op schriftelijke vragen liet gedeputeerde Jack van den Hoek vorige week woensdag weten net als Diemen, los van de vergunningaanvraag, een convenant te willen.

Nuijens: "Heel goed dat ook de provincie hierin haar rol wil pakken. Ik verwacht dat Amsterdam en Almere als hoofdconsumenten van de warmte van een eventuele biomassacentrale dat ook zullen doen. Voor Nuon lijkt me dat vanzelf spreken, het gaat voornamelijk om het goed vastleggen van hun eigen mooie, groene ambities."

Januari

De eerste behandeling in de gemeenteraad van Diemen zal midden januari zijn. Dan wordt een ontwerpbesluit genomen dat vervolgens ter inzage zal worden gelegd. Aansluitend is er gelegenheid zienswijzen in te dienen. Daarom gaat het nog enkele maanden duren voordat de gemeenteraad een definitief besluit neemt. Ten tijde van dat definitieve besluit moet ook het convenant zijn getekend.

Normen

Voor de duurzaamheid van biomassa zijn door het Rijk normen vastgesteld. Er is echter veel discussie over of die te controleren zijn.

Nuijens: "Maar Nuon is lid van Energie Nederland en heeft in 2013 al aanvullende afspraken ondertekend over zaken als de koolstofschuld en duurzaam bosbeheer. Die afspraken golden voor de biomassa die in kolencentrales wordt verstookt. Het lijkt ons logisch en redelijk dat we minimaal afspreken dat die eisen ook gelden voor biomassa in Diemen."

Uitstoot

Ook de uitstoot van de centrale op locatie, de noodzaak tot isolatie en eventuele kansen voor biomassa zijn wat het Diemense college betreft onderwerp van gesprek met Nuon.