TIW-Survivors speelt al lang op Sportpark De Diemen.
TIW-Survivors speelt al lang op Sportpark De Diemen. Foto: Trudy Kroese

TIW-Survivors legt zich niet neer bij vertrek uit Diemen

Het bestuur en de leden van honk- en softbalvereniging TIW-Survivors verzetten zich tegen het vertrek uit Sportpark De Diemen.

DIEMEN Vorige week werd bekend dat de gemeente op Sportpark De Diemen twee hockeyvelden voor Hockey Club Diemen (HC Diemen) en een extra voetbalveld voor SV Diemen wil aanleggen. Het gevolg hiervan is dat TIW-Survivors naar Sportpark Middenmeer in Amsterdam moet verhuizen. De vereniging zou dan een accommodatie met de Amsterdamse vereniging OVVO moeten delen.

Het bestuur van TIW-Suvivors kreeg onlangs een e-mail van de gemeente Diemen. Daarin staat dat het contract voor de honk- en softbalvelden van de vereniging niet verlengd wordt per 1 januari. Zowel de huur van het clubhuis als van de velden loopt af per 31 december.

Wethouder Jeroen Klaase van Sportzaken laat weten dat er al wel een paar maanden een conceptcontract voor het clubhuis bij TIW-Survivors ligt. Daarin staat een opzegtermijn van een maand. Wat de wethouder betreft komt er eenzelfde voorstel voor de velden van TIW-Survivors.

Het bestuur van TIW-Survivors geeft aan dat de gemeente in september had laten weten dat de huurovereenkomst voor de velden én het clubgebouw zou worden verlengd. Tot dusver ziet het ernaar uit dat TIW-Survivors in het seizoen 2019 nog wel gebruik kan maken van de accommodatie, maar daarna naar Amsterdam moet vertrekken. Het bestuur van TIW-Suvivors is van mening dat de gemeente weinig empathisch vermogen toont. "De gemeente Diemen zou ons graag per 1-1-2019 naar sportpark Middenmeer in Amsterdam zien verhuizen. Waarom de gemeente op dit moment voor deze benadering kiest is ons een raadsel. In ieder geval houden wij het graag bij onze eigen sport en hebben we geen behoefte aan een potje paniekvoetbal. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat we volgend seizoen nog gewoon op de bekende plek onze thuiswedstrijden zullen afwerken. Het is wel duidelijk dat op de langere termijn onze positie binnen Diemen onder druk staat. Als bestuur zullen wij ons dan ook de komende tijd beraden op de beste manier om onze plek in Diemen te verdedigen."

Wethouder Klaasse: "Ruim een jaar wordt met TIW-Survivors gesproken over de mogelijke gevolgen van een raadsbesluit van oktober 2017: het burgerinitiatief HC Diemen moet óf op Spoorzicht, óf op Sportpark De Diemen ingepast worden. In het tweede geval vergt dat verplaatsing van honkbal. Die opties zijn ook transparant bevestigd in het coalitieakkoord in mei van dit jaar. Inmiddels is vast komen te staan dat hockey op Spoorzicht niet tot de mogelijkheden behoort. Daarom heb ik op 9 november in een persoonlijk gesprek met het bestuur van TIW-Survivors gedeeld dat we in samenwerking met Amsterdam voor honkbal een goed alternatief hebben gevonden op Sportpark Middenmeer bij de accommodatie van OVVO die nu een grote onderbezetting kent. Hier is ook nog de mogelijkheid voor een capaciteitsuitbreiding, als honkbal na jaren van krimp toch weer zou gaan groeien als sport. Natuurlijk begrijpen we hun emotie, maar van een verrassing kan geen sprake zijn. Wij vinden het belangrijk dat de honkballers hun sport kunnen blijven beoefenen op een steenworp afstand van Diemen. Samen met de gemeente Amsterdam slaan we de handen ineen voor twee stabiele honkbalclubs op Sportpark Middenmeer. Voor HC Diemen is nu geen alternatief op Sportpark Middenmeer en de hockeyvereniging aldaar (HC Athena) heeft een enorme wachtlijst met meer dan duizend namen. Amsterdam heeft aangegeven dat de honkballers van TIW-Survivors al bij de start van het nieuwe seizoen in maart welkom zijn. Zodra dat helder werd, is het breed gedeeld, en op 7 december is de gemeenteraad bij de eerste gelegenheid openbaar ingelicht door het college. Tijdens de raadsvergadering van 31 januari besluit de gemeenteraad over de inpassing van twee hockeyvelden en een vierde voetbalveld voor SV Diemen op Sportpark De Diemen. We blijven graag in gesprek met TIW-Survivors om een goede overgang naar hun nieuwe accommodatie te bewerkstelligen. De gemeente werkt aan een breed sportaanbod voor zo veel mogelijk sporters in en om Diemen. Deze optie biedt hier de beste kansen voor."