Kerstmarkt in de pastorie.
Kerstmarkt in de pastorie. Foto: Trudy Kroese

Kerstmarkten goed bezocht

DIEMEN In Diemen zijn het afgelopen weekeinde diverse kerstmarkten gehouden.

De kerstmarkt in de rooms-katholieke kerk Sint Petrus' Banden trok zaterdag veel bezoekers. Zij troffen er allerlei artikelen aan en konden ook oliebollen kopen. De opbrengst van de kerstmarkt wordt gebruikt voor onderhoud van de kerk. Er was zaterdag ook een kerstmarkt in Huis van de buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. Ook die kerstmarkt trok veel belangstellenden.

In de pastorie aan de Hartveldseweg vond zondagmiddag een pop-upkerstmarkt plaats. Het was een leuke en bijzondere bijeenkomst die was georganiseerd door Allard Faas en Cora Bronkers. Zij huren de pastorie van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden, werken er en organiseren er regelmatig activiteiten. Zij hebben het gebouw de tijdelijke naam DePastorie gegeven. Er werd voorgelezen door verschillende schrijvers onder wie Sacha de Boer: vroeger bekend van het Journaal maar tegenwoordig werkzaam als fotograaf. Ze vertelde over haar indrukwekkende reis naar de Noordpool en het fotoboek dat ze er maakte. Daarnaast waren er sessies met Eva Postuma De Boer, Rick Nieman en scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm. Boven in de oude woonvertrekken van de pastoor waren verschillende winkeltjes. Cora: "Ik heb ondernemers uitgenodigd die op een of andere manier betrokken zijn geweest bij DePastorie of omdat ze er gefotografeerd hebben of hun producten bij ons hebben laten fotograferen. Maar vooral natuurlijk omdat ze mooie spullen hadden die we graag aan de mensen laten zien."

Allard: "Het is zo leuk om te zien dat we bij iedere activiteit weer een nieuw publiek aanboren. Ineens sta je te praten met mensen die net in Holland Park of de Sniep wonen. En als je dan de reacties hoort op de markt en de plek realiseer je je weer wat een bijzondere locatie DePastorie is."