Ook Buitenlust maakt sinds dit jaar deel uit van de blauwe zone.
Ook Buitenlust maakt sinds dit jaar deel uit van de blauwe zone.

College wil blauwe zone in heel Diemen-Zuid invoeren

De blauwe zone wordt steeds verder uitgebreid. Het college wil in heel Diemen-Zuid een blauwe zone invoeren. De raad neemt in 2019 een besluit.

DIEMEN Het gemeentebestuur van Diemen besloot in 2003 tot het invoeren van een blauwe zone in een aantal wijken in het centrum. Het ging om wijken die dicht bij de haltes van de tram liggen.

Lex Scholten, wethouder van Verkeer en verantwoordelijk voor het parkeerbeleid in Diemen: "Toen het eerste deel van de blauwe zone werd ingevoerd was ik nog geen wethouder. Het bleek toen dat er steeds meer mensen met bestemming Amsterdam hun auto in de straten langs lijn 9 parkeerden en vervolgens met de tram verder reisden. Het betrof vooral forenzen, dagjesmensen en personen die in een hotel in Amsterdam logeerden. Het gevolg was dat bewoners in de wijken vlak bij de tram vaak moeilijk een parkeerplek konden vinden. Dit leidde tot klachten. Er is toen besloten om een blauwe zone in te voeren in onder andere de Ouddiemerlaan en de Arent Krijtsstraat."

Het probleem was echter niet opgelost. Doordat Amsterdam in steeds meer wijken parkeermaatregelen invoerde, betaald parkeren in de hoofdstad steeds duurder werd en het aantal parkeerplaatsen in met name het centrum van de Amsterdam steeds verder afnam, bleef Diemen dankzij het goede openbaar vervoer een aantrekkelijk alternatief voor automobilisten. Automobilisten weken uit naar andere wijken in Diemen. Het gevolg was dat de blauwe zone werd uitgebreid in wijken in het centrum en Diemen-Zuid. De omgeving van station Diemen-Zuid was een populaire parkeerplek voor mensen met bestemming Schiphol. Dit jaar is de blauwe zone uitgebreid met onder meer een aantal wijken in Diemen-Zuid, waaronder de parkeerplaats bij winkelcentrum De Kruidenhof, Buitenlust en Oud-Diemen. Het college van B en W heeft onlangs bekendgemaakt dat in 2019 in de deelgebieden Biesbosch met Groote Peel, Biesbosch met Griend, het noordwestelijke deel van Schelpenhoek en een deel van de Anne Frankwijk een blauwe zone wordt ingevoerd. De blauwe zone geldt van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 21.00 uur.

Scholten: "Het college van B en W gaat de gemeenteraad voorstellen om in heel Diemen-Zuid een blauwe zone in te stellen. Er zijn in Diemen-Zuid nog maar weinig parkeerplekken die buiten de blauwe zone vallen en daardoor verwacht ik op korte termijn op die plekken ook parkeerproblemen. Ik verwacht dat wij de gemeenteraad in februari 2019 een voorstel doen."

Scholten vertelt dat er na het invoeren van een blauwe zone in Oud-Diemen nog geen plannen zijn om die uit te breiden in andere wijken van Diemen-Noord. "De kans is echter wel aanwezig dat wij dit op termijn wel doen. Wij zien steeds vaker dat automobilisten hun auto in Diemen-Noord parkeren, een fiets uit hun auto pakken en met die fiets verder reizen. Het gaat bijvoorbeeld om werknemers van bedrijven in Science Park. Ook parkeren bewoners van IJburg in Diemen-Noord." De gemeente houdt regelmatig parkeeronderzoeken in wijken waar nog geen blauwe zone is ingevoerd. Voor invoering van de blauwe zone in een woonwijk moet de meting van de parkeerdruk minimaal 85% of hoger zijn op zes van de negen meetmomenten. Maar het komt ook voor dat bewoners van een wijk zelf om invoering van een blauwe zone verzoeken, bijvoorbeeld door het indienen van een petitie. Indien 50 procent van de huishoudens van een wijk voorstander is van een blauwe zone wordt die ingevoerd.

Rond de invoering van de blauwe zone in een wijk voltrekt zich grofweg genomen het volgende proces: bewoners zijn de parkeerproblemen in hun wijk zat en tonen zich voorstander van een blauwe zone. In een aantal gevallen vinden zij het niet terecht dat zij voor een ontheffing moeten betalen. Nadat de blauwe zone is ingevoerd zijn de bewoners tevreden over het feit dat zij weer makkelijk een parkeerplek kunnen vinden en verstomt de kritiek op de prijs van de ontheffing.

'Veertig procent van de huishoudens in Diemen heeft geen auto'

Bewoners betalen 96 euro per twee jaar voor een ontheffing voor de blauwe zone. Zij kunnen vervolgens in vrijwel alle wijken in Diemen waar een blauwe zone van kracht is parkeren. Een uitzondering vormt de Dalstijndreef bij het station in Diemen-Zuid. Daar is maar een klein aantal parkeerplaatsen.

Scholten benadrukt dat het geld dat voor de ontheffingen voor de blauwe zone in rekening wordt gebracht geen melkkoe is voor de gemeente. "De blauwe zone kost geld. Die kosten bestaan uit het aanleggen van belijning, het computersysteem, administratieve ondersteuning en de handhaving. Wij werken kostendekkend en verdienen dus niets aan het parkeren. Wij hebben er bewust voor gekozen om de autobezitters voor de kosten van de blauwe zone te laten betalen. Als wij daar niet voor hadden gekozen hadden die kosten uit andere middelen moeten worden betaald. Veertig procent van de huishoudens in Diemen heeft geen auto en wij vinden het onterecht om die inwoners mee te laten betalen voor de kosten van de blauwe zone."

Dat 40 procent van de inwoners van Diemen geen auto heeft verbaast Scholten niet. "Veel inwoners van Diemen zijn van mening dat zij geen auto nodig hebben. Op het moment dat zij wel een auto nodig hebben huren zij die. Er is ook sprake van het delen van auto's. Vrijwel niemand in Diemen die naar Amsterdam gaat gebruikt de auto. De fiets en het openbaar vervoer zijn goede alternatieven."

In de wijken rond winkelcentrum Diemerpein geldt geen blauwe zone, maar is vergunningparkeren van kracht. De bewoners van die wijken hebben een parkeervergunning. Zij kunnen in tegenstelling tot veel andere bewoners van Diemen niet parkeren in de blauwe zone. Dit leidt wel eens tot onbegrip en klachten. Een aantal bewoners van het centrum is verplicht om in de parkeergarage bij winkelcentrum Diemerplein te parkeren.