Is biomassacentrale wel zo'n goed idee?

DIEMEN Nuon wil in Diemen een biomassacentrale bouwen als duurzamere warmtebron. Een goed idee zou je denken, maar toch zijn er veel zorgen en vragen over. Diemen gaat daarmee aan de slag. Over de omgevingsvergunning beslist de provincie weliswaar, maar de Diemense raad moet wel een verklaring van geen bezwaar afgeven.

Duurzaam Dorp Diemen (DDD) trok aan de bel toen de plannen van Nuon bekend werden. "Wat is er logisch aan het bouwen van een centrale die CO2 uitstoot, terwijl we juist minder CO2-uitstoot willen?", vragen zij zich af. GroenLinks Diemen stelde naar aanleiding van de bezwaren van DDD vragen. DDD betwist dat biomassa een duurzame energievorm is. Jorrit Nuijens, wethouder Duurzaamheid: "In de transitie naar helemaal schone energie wordt tijdelijk gebruik van biomassa door het Rijk bestempeld als duurzame tussenstap. Toch zijn er begrijpelijke zorgen in de gemeenteraad, bij milieuorganisaties en bij bewoners over bijvoorbeeld de uitstoot rond zo'n centrale, maar ook over de duurzaamheid van biomassa als brandstof. Die zorgen moeten serieus worden genomen."

Evert Kuiken van DDD legt uit waarom biomassa niet zo duurzaam is als het lijkt. "Bij het verbranden van biomassa wordt in principe net zoveel CO2 uitgestoten als er is opgenomen tijdens de groei van die biomassa (meestal bomen)."

3